x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Afecțiunile care ucid sute de copii anual. Principala cauză: lipsa vaccinării

Afecțiunile care ucid sute de copii anual. Principala cauză: lipsa vaccinării

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   15:00
Afecțiunile care ucid sute de copii anual. Principala cauză: lipsa vaccinării

România se află pe primele locuri în Europa la mortalitatea infantilă din cauza unor afecțiuni care pot fi prevenite prin vaccinare.

Boala care omoară sute de copii anual. Livia Stan: Cifrele sunt dureroase. Este cea mai mare rată a mortalității infantile

Sute de copii mor în fiecare an din cauza pneumoniei și a meningitei deși există vaccin. 

”Din perspectiva vaccinului pneumococic, nu este un vaccin sezonier. În această perioadă, aceste infecții sunt din ce în ce mai frecvente și afectează atât copiii, cât și adulții. Este un vaccin pe care trebuie să îl avem în vedere pe tot parcursul anului și toată durata de viață.

Îl putem accesa pentru copii, prin Programul Național de Imunizare. Face victime permanent, în România. România este una din principalele țări care încă nu poate ține sub control pneumonia, meningita și alte infecții de acest tip. Peste 600 de copii sub 5 ani mor anual, în România de aceste boli. 

Este cea mai mare rată a mortalității infantile din statele membre și pneumonia este principala cauză de deces la copiii sub 5 ani. Este foarte important să reținem.

Cifrele sunt dureroase, dar situația arată oarecum îngrijorător și în Europa, dar sunt țări care au reușit să reducă incidența acestei boli prin imunizare”, a explicat Livia Stan, Policy& Market Access Director MSD,  la DC MEDICAL.

Vaccinul pneumococic

Tratamentul previne infecțiile pneumococice grave. Acestea sunt provocate de bacteria Streptococcus pneumoniae şi pot dezvolta pneumonie, infecții în sânge (sepsis) şi meningită, dar și leziuni permanente ale creierului.

Cu toate că vaccinul nu poate preveni toate infecțiile, reduce considerabil riscul de infectare dar și simptome mai ușoare.  Afecțiunea afectează mai ales persoanele cu o imunitate scăzută.

 

×