Astmul este o afecţiune greu de diagnosticat la copiii mai mici de 4 ani. Acum, acest lucru este posibil şi in ţara noastră datorită unui aparat modern ce inregistrează respiraţia sugarului in somn. Acest aparat unic in ţară se găseşte la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti, in cadrul compartimentului de explorări funcţionale coordonat de conferenţiar doctor Ioan Cernătescu. "Acest aparat analizează respiraţia curentă la o vărstă la care copilul nu poate coopera. In lipsa acestui aparat, aprecieri ale debitelor respiratorii se pot face numai la copiii care răspund la comenzi. Cu ajutorul aparatului pe care il avem la dispoziţie facem abstracţie de cooperarea copilului, ceea ce ne permite să investigăm de la nou-născuţi pănă la preşcolari", ne-a asigurat conferenţiar doctor Ioan Cernătescu.
Cum se efectuează investigaţia
Sugarul este adormit prin administrarea unui sirop pe bază de cloralhidrat, conform recomandărilor forurilor de specialitate. Pentru aceasta este nevoie de acordul părinţilor. In cazul preşcolarilor nu e necesară sedarea. După ce adoarme, sugarului i se aplică o mască nazală şi orală. Astfel este conectat la aparat, care inregistrează 20 de cicluri respiratorii (inspir/expir) in timpul somnului. In acest mod se obţine o serie de parametri ai ritmului respiraţiei care dovedesc că sugarul prezintă sau nu o strămtorare a căilor aeriene (sindrom bronho -obstructiv). Acest fenomen se manifestă prin respiraţie şuierătoare repetată (wheezing), care este caracteristică astmului, dar nu numai.
"Un copil mai poate avea wheezing recurent dacă inghite un corp străin, dacă suferă de bronşiolită acută sau de reflux gastro-esofagian", exemplifică medicul Ioan Cernătescu.
Aparatul poate fi utilizat atăt pentru diagnosticarea precoce a astmului, căt şi pentru monitorizarea bolii. Astfel se poate observa periodic dacă există reversibilitate după administrarea tratamentului bronhodilatator. Potrivit conf. doctor Ioan Cernătescu, aparatul ii permite medicului să aprecieze o ameliorare sau nu a respiraţiei copilului.
UTIL. "Noul aparat pentru depistarea astmului la sugar reprezintă o investigaţie de vărf, neinvazivă, care nu poate fi efectuată decăt intr-un centru specializat. Respiraţia şuierătoare şi tusea repetată sunt simptome ce nu trebuie ignorate de medicul de familie. In astfel de cazuri există riscul dezvoltării astmului bronşic. Orice sugar cu wheezing recurent trebuie consultat şi de un pneumolog pediatru. De reţinut că părinţii se pot adresa cabinetului de explorări funcţionale din cadrul IOMC pentru diagnosticarea astmului numai cu bilet de trimitere de la medicul de familie", precizează conferenţiar doctor Ioan Cernătescu.