x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Atentie la otita de piscina!

Atentie la otita de piscina!

16 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Vara este bucuria copiilor pentru ca se pot balaci in voie la strand, la mare, la piscina sau chiar in paraiele de munte. Din pacate, distractia in apa nu este lipsita de riscuri. Printre acestea se numara si asa-numitele otite de piscina, provocate de microorganismele din apa sau de traumatismele la nivelul timpanului atunci cand copiii se stropesc cu apa ori sunt loviti de un val puternic. Parintii trebuie sa stie ca otitele de piscina sunt afectiuni foarte frecvente la copii in sezonul de vara, mai ales in zilele caniculare.

Contaminarea cu microbi

Piscinele reprezinta locuri aglomerate, cu risc crescut de transmitere a microbilor. Este esential ca bazinele sa fie bine curatate, sa aiba filtre pentru indepartarea impuritatilor, apa sa fie schimbata in fiecare zi si sa fie dezinfectata cu substante in concentratii potrivite. Inainte de a intra in apa atat adultii, cat si copiii trebuie sa faca un dus. La iesire, de asemenea, este indicat dusul. "Aceste masuri nu se respecta la majoritatea piscinelor de la noi. Pe de alta parte, in bazinele cu apa intra tot felul de oameni, multi dintre ei neglijeaza daca sufera de vreo raceala sau infectie. Fara bun-simt se balacesc in piscine unde vin si copii, mai vulnerabili in fata bolilor, si astfel exista toate conditiile pentru ca ei sa se contamineze cu microbi", atrage atentia profesor doctor Dorin Sarafoleanu, seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului "Sf. Maria". Numerosi copii se imbolnavesc in acest mod de sinuzite, rinosinuzite, traheite, uneori pneumonii, otite, infectii de piele etc.

Copii predispusi la infectii

Otitele sunt favorizate si de anumite particularitati individuale ale copiilor. Este cazul celor cu modificari de structura la nivelul nasului, sinusurilor si faringelui. Polipii (vegetatiile adenoide), deviatiile de sept, afectiunile alergice netratate predispun copiii la aparitia otitelor. Dar chiar si in conditii de structura normala a cailor aeriene superioare, copiii neastamparati sau nesupravegheati de parinti care sar cu capul in apa pot suferi traumatisme ale timpanului sau ale conductului auditiv, semnaleaza prof. dr. Dorin Sarafoleanu.

Trompa lui Eustachio

Tot in mecanismul de producere a otitelor intra si disfunctia tubara. Aceasta reprezinta un viciu de functionare a trompei lui Eustachio, acel canal care face legatura dintre nas si urechea mijlocie, asigurandu-i acesteia o presiune similara cu cea din atmosfera. Presiunea se realizeaza prin contractiile musculare din timpul deglutitiei (inghitirii), cascatului, suflatului nasului. In mod normal, trompa lui Eustachio are un orificiu virtual, care se deschide in momentul contractiilor, ceea ce formeaza o presiune asemanatoare cu cea atmosferica. "Atunci cand trompa lui Eustachio nu functioneaza, se produce un vid in urechea mijlocie, care determina acumularea de lichid in cavitatea timpanului", explica profesorul Sarafoleanu.

Fenomenul le provoaca micutilor dureri, scadere de auz, senzatie de ureche plina. Copiii se plang deseori ca aud ca si cum ar avea apa in urechi.

Tot pe calea trompei lui Eustachio se poate produce o barotrauma atunci cand copiii fac scufundari. Sub apa, presiunea la nivelul timpanelor este mare si trebuie reechilibrata cand copilul revine la suprafata. Daca presiunea nu se reechilibreaza, apare otita prin barotrauma.

Precautii

Parintii care au copii cu rinita alergica sau vegetatii adenoide trebuie sa stie ca acestora nu prea li se recomanda baia la piscina. De fapt, toti copiii care prezinta simptomele unei infectii acute nu ar trebui sa intre in bazine pentru a nu li se agrava starea si a nu-i contamina pe cei sanatosi.

Din experienta profesorului Sarafoleanu, aflam ca de la mare copiii se aleg mai frecvent cu otite externe, fara afectarea timpanului sau a urechii mijlocii, iar de la piscine fac mai des otite mucoase si seromucoase, provocate de microbii din bazine.

In cazul otitei simple, tratamentul dureaza doua-trei zile. Daca, din nefericire, copilul a facut otita cu acumulare de lichid in cavitatea timpanului, caz in care se impune timpanotomia, este nevoie ca pe parcursul a doua-trei zile sa fie adus la medic pentru a i se curata urechea de puroi. Cu tratament antibiotic, antialergic si antiinflamator nesteroidian, copilul este vindecat si in acest caz dupa sapte-opt zile. "Important este ca parintii sa nu amane vizita la medic. Pentru cateva zile de tratament este pacat sa sacrifice vacanta de vara a copiilor", conchide profesorul Sarafoleanu.

OPINIE. Profesorul Dorin Sarafoleanu nu pledeaza pentru a opri copiii sa mearga la piscina. Dimpotriva, este de parere ca ei trebuie sa se dezvolte frumos, armonios, de aceea trebuie sa faca sport, inclusiv inot. Profesorul insa trage un semnal de alarma cu privire la necesitatea ca strandurile sa fie civilizate si igienizate. Numai astfel se asigura protejarea sanatatii tuturor celor care frecventeaza aceste locuri. In plus, exista si un argument economic – se cheltuieste mult mai mult cu tratarea afectiunilor aparute la copii din cauza piscinelor improprii, decat s-ar cheltui cu igienizarea acestora.

COMPLICATII. Otita se poate complica prin perforarea spontana a timpanului, dar cel mai grav este ca supuratia poate avea repercusiuni asupra auzului. In afara de asta, supuratia cronica neingrijita corespunzator poate produce infectia mastoidei – osul in care este inclusa urechea mijlocie.

SFATUL MEDICULUI
Otita trebuie tratata de-indata ce a aparut, recomanda profesorul Sarafoleanu. Primul lucru ce tine de parinti este acela de a nu-l mai lasa pe copil sa mearga sa faca baie la piscina pana nu se vindeca. In al doilea rand, medicul trebuie sa faca o repermeabilizare a trompei lui Eustachio. Acest lucru se realizeaza prin administrarea de medicamente cu rol vasoconstrictor la nivelul mucoasei nazale. Astfel, se reduce inflamatia si se permite redeschiderea trompei in timpul deglutitiei. In acelasi timp se recomanda anumite manevre care forteaza redeschiderea trompelor: inghititul in sec cu astuparea nasului.

TRATAMENT
Otitele se trateaza cu ajutorul antiinflamatoarelor administrate sub forma de picaturi pe timpan, precum si al antiinflamatoarelor nesteroidiene administrate pe cale sistemica (inghitire). In cazul in care apare febra, daca se inrautateste starea generala, daca dupa aplicarea tratamentelor mentionate nu se obtin rezultate pozitive, atunci se apeleaza la tratament antibiotic. Deseori, medicul recurge la deschiderea timpanului pentru evacuarea lichidului acumulat. Daca acesta este lasat pe loc, chiar in conditia administrarii antibioticelor, urechea se poate suprainfecta.
×