O mogăldeaţă abia venită pe lume ridică numeroase probleme părinţilor. Dacă este primul copil sosit in sănul familiei, agitaţia in jurul acestuia este şi mai mare.
Problema? Băiţa nou-născutului rămăne cea mai mare teamă, pentru că scutecele de unică folosinţă au scutit mămicile de invăţarea "tainei" infăşatului. Cum trebuie imbăiat bebeluşul? Nu este mare filosofie. Este nevoie totuşi de indemănare, care, treptat, va fi căpătată de tănăra mămică. Baia nou-născutului poate fi făcută in aceeaşi cameră in care doarme copilul. Incăperea nu trebuie incălzită excesiv, peste 25 de grade Celsius. După imbăiere insă, temperatura camerei nu trebuie să coboare sub 21 de grade Celsius. Acest ritual zilnic cu care trebuie obişnuit bebeluşul nu va da peste cap programul de măncare şi de somn al copilului. De aceea, este mai bine ca băiţa să fie făcută seara, după ora 20:00.
Săpun special
Există numeroase săpunuri şi geluri speciale pentru bebeluşi, care au un pH neutru, asemănător pielii copilului. Cădiţa poate fi aşezată pe pat sau pe două scaune, uşor inclinată, iar apa nu trebuie să depăşească 35 de grade Celsius. Cea mai bună metodă de testare rămăne insă incercarea acesteia cu cotul. Copilul trebuie susţinut pe mănă in timpul băiţei şi nu va fi utilizată o cantitate foarte mare de apă.
Plante
Bunicile obişnuiesc să pună plante in cădiţă, astfel incăt baia celui mic să fie căt mai aromată şi liniştitoare. Acestea nu trebuie insă folosite la intămplare, deoarece nu toate plantele recomandate adulţilor pot fi utilizate pentru băiţa copiilor. Ce putem folosi şi ce nu? La această intrebare ne răspunde prof. univ. dr Viorica Istudor, şefa Catedrei de Farmacologie a Facultăţii de Farmacie "Carol Davila": "La băiţă pot fi folosite diferite plante aromatice cu acţiune antiinflamatorie.Isopul şi salvia nu pot fi folosite la copii, deoarece pot da tulburări la nivel neuronal. Muşeţelul, de asemenea, trebuie evitat, deoarece poate să dea alergii. Ar putea fi insă utilizate chimovarietăţi de cimbru, dar şi muşcata, folosită ca atare, lămăiţa sau roiniţa, cu proprietăţi uşor sedative. Pot fi puse, de asemenea, frunze de pătlagină, frunze de nalbă, chiar şi flori de tei. Gălbenelele au un cunoscut efect cicatrizant şi antiseptic, iar ceaiul din aceste flori poate fi benefic pe o piele iritată", consideră prof. dr Viorica Istudor.
|
"TEST". Băiţa bebeluşului reprezintă un adevărat ritual. Inconjurat de bunici şi de părinţi, nou-născutul este imbăiat seară de seară. Mămica şi/sau tăticul vor invăţa "tehnica" băiţei de la persoanele experimentate şi ulterior vor fi supuşi unui adevărat... test de aptitudini! Chiar dacă pare fragil, bebeluşul va adora băiţa de seară, mai ales că, să nu uităm, nouă luni "a locuit" intr-un astfel de mediu. In acest ritual, un loc deosebit il ocupă masajul, deoarece ajută la dezvoltarea corectă a musculaturii bebeluşului. |
Citește pe Antena3.ro