Sînt copii care vin pe lume însemnaţi de îngeri, cum spun părinţii. Este vorba despre acei bebeluşi care se nasc cu pete roşiatice pe pleoape, frunte sau ceafă. Petele de pe faţă sînt cunoscute ca "săruturile îngerilor", iar cele de la ceafă – "ciupiturile berzei". Aceste semne, denumite de medici hemangioame, sînt plane şi au contur variabil. Majoritatea hemangioamelor dispar de regulă după cîteva luni de la naştere.
Sînt copii care vin pe lume însemnaţi de îngeri, cum spun părinţii. Este vorba despre acei bebeluşi care se nasc cu pete roşiatice pe pleoape, frunte sau ceafă. Petele de pe faţă sînt cunoscute ca "săruturile îngerilor", iar cele de la ceafă – "ciupiturile berzei". Aceste semne, denumite de medici hemangioame, sînt plane şi au contur variabil. Majoritatea hemangioamelor dispar de regulă după cîteva luni de la naştere. Însă unele se estompează abia după cîţiva ani şi foarte puţine rămîn pentru totdeauna. Dr Gabriela Oproiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, îi asigură pe părinţi că hemangioamele sînt inofensive. Nu se ştie cu certitudine de ce unii copii se nasc cu semne pe piele, în timp ce alţii nu. Uneori pot fi moştenite de la părinţi. Alteori, semnele din naştere apar deoarece unele vase de sînge nu s-au dezvoltat normal ori au rămas strîns grupate. Sau pur şi simplu unii copii prezintă un surplus de pigment (culoare) la nivelul pielii.
Terapie cu laser
Un alt tip de hemangioame sînt aşa-numitele "căpşunele", care au aspectul unor mici pete roşii, ieşite în relief ca nişte noduli. Aceste pete de culoare roşu strălucitor spre vineţiu (ca vinul de Porto) sînt în majoritatea cazurilor permanente. Medicul pediatru spune că hemangioamele reliefate apar din cauza unor malformaţii ale vaselor superficiale de sînge. Deşi nu pun probleme de sănătate, unele dintre aceste formaţiuni pot creşte în dimensiune. Sînt supărătoare pentru copiii cares-au născut cu astfel de "căpşunele" la nivelul feţei sau într-un loc vizibil. Dar părinţii trebuie să ştie că există soluţii pentru îndepărtarea acestor semne. Cînd copilul creşte, se poate aplica terapia cu laser. Deşi nu îndepărtează complet petele, laserul le atenuează în mod considerabil.
SUPERSTIŢIE. Mulţi părinţi pun semnele din naştere pe seama unei superstiţii: dacă viitoarea mămică a furat în perioada sarcinii un obiect sau un fruct ori a gustat de pe taraba unui ţăran un fruct la care a poftit, fără să îl plătească, forma acestuia va apărea pe pielea pruncului său ca dovadă a "furtişagului". Superstiţia nu are însă nici un fel de baze şi explicaţii ştiinţifice.
SFATUL MEDICULUI
Dacă petele nu dispar în cîteva luni, este bine ca părintele să se prezinte cu copilul la un medic pediatru sau dermatolog, recomandă dr Gabriela Oproiu. Medicul va ţine o evidenţă a semnelor cu potenţial patogen, cum ar fi cele de mari dimensiuni sau cele amplasate lîngă ochi. Părintele este bine să prevină pe cît posibil scărpinarea sau zgîrierea semnelor din naştere. Hemangioamele conţin vase de sînge care se pot sparge. Dacă hemangiomul devine dureros şi sîngerează, se va aplica un pansament steril şi se va consulta de urgenţă medicul. Pielea copiilor cu hemangioame sau aluniţe va fi foarte atent protejată de soare.Citește pe Antena3.ro