x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Bebeluşi veniţi pe lume obezi. Cauze: diabetul mamei sau greutatea acesteia înainte sau în timpul sarcinii

Bebeluşi veniţi pe lume obezi. Cauze: diabetul mamei sau greutatea acesteia înainte sau în timpul sarcinii

de Magda Marincovici    |    02 Aug 2013   •   02:41
Bebeluşi veniţi pe lume obezi. Cauze: diabetul mamei sau greutatea acesteia înainte sau în timpul sarcinii
Sursa foto: Thinkstock

Un bebeluş care la naştere are peste 4 kilograme este declarat supraonderal şi cu risc major de obezitate. Şi, potrivit statisticilor la nivel global, numărul acestor bebeluşi este în creştere. Recent, în Germania s-a înregistrat naştere unui prunc de 6,1 kg, în Columbia, de 7 kg, în Indonezia, de 8,7 kg. Pentru a stabili talia fătului, la ecografie sunt măsurate diametrul sau circumferinţa capului, perimetrul abdomenului şi lungimea femurului. Dar această examinare oferă date cu o precizie relativă, marja de eroare oscilând între 10% şi 15%. “Ultima ecografie e realizată în luna a şaptea de sarcină. Dar în ultimele două luni de sarcină, bebeluşul ia cel mai mult în greutate, precizează pentru Le Figaro, profesorul  doctor Francois Goffinet, şeful serviciului de obstetrică de la Maternitatea Port-Royal din Paris.  A duce o sarcină cu un bebeluş supraponderal reprezintă o situaţie de risc care presupune o supraveghere specială. Dar nu întotdeauna un făt supraponderal impune o naştere prin cezariană, însă reprezintă soluţia dacă bebeluşul are peste 5 kg. În cazul bebeluşilor masivi, naşterea pe cale naturală (vaginală) este asociată, frecvent, cu complicaţii atât pentru copil (asfixie, fractură de claviculă sau de braţ, leziuni craniente etc.) cât şi pentru mamă (risc de hemoragie, ruptură de perineu sau, pe termen lung, probleme de incontinenţă, coborâre de organe).

Sunt mai multe cauze care explică de ce un bebeluş încă din pântecele mamei are peste greutatea normală. Una dintre aceste cauze este diabetul mamei. Dacă femeia însărcinată este suferindă de diabet, copilul pe care-l poartă este hrănit de un sânge cu o concentraţie mare de zahăr. Organismul va reacţiona producând mai mult insulină, care este şi un hormon al creşterii, ceea ce va provoca o dezvoltare accentuată a fătului. Potrivit prof. dr. Goffinet, diabetul mamei este la originea a aproximativ 20% dintre bebeluşii masivi. Acelaşi este mecanismul şi în cazul mamei care face diabetul în timpul sarcinii (diabet gestaţional) sau dacă femeia era diabetică atunci când a rămasă gravidă. Un al factor de risc este greutatea femeii înainte şi în timpul sarcinii. Astfel, dacă în perioada sarcinii femeia ia în greutate peste 20 de kilograme, creşte riscul de a aduce pe lume un bebeluş de peste 4 kg. De asemenea, bebeluşi supraponderali sunt mai frevenţi la mame care ele însele au fost în aceeaşi situaţie la naştere, la femei care rămân gravide la vârsta de peste 38 de ani. Bebeluşii veniţi pe lume după termen şi cei de sexul masculin sunt mai expuşi riscului de depăşire a greutăţii normale. Un bebeluş supraponderal este expus mai multor riscuri. Pe termen scurt, bebeluşul născut de o mamă suferindă de diabet trebuie atent monitorizat, deoarece el prezintă risc de hipoglicemie. Dacă creierul copilului nu este alimentat corespunzător cu glucoză, sunt posibile leziuni neuronale şi handicap sever. Totuşi, pe termen lung, un bebeluş supraponderal nu înseamnă neapărat că va fi un tânăr obez sau diabetic.

×
Subiecte în articol: obezitate