x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copiii care mănâncă împreună cu părinţii micul dejun şi prânzul au un risc mai mic cu aproape 40% de a deveni obezi

Copiii care mănâncă împreună cu părinţii micul dejun şi prânzul au un risc mai mic cu aproape 40% de a deveni obezi

03 Iun 2014   •   19:52
Copiii care mănâncă împreună cu părinţii micul dejun şi prânzul au un risc mai mic cu aproape 40% de a deveni obezi
Sursa foto: Thinkstock
În 2012, aproximativ 40 de milioane de copii sub cinci ani, supraponderali şi obezi
Studiul cercetătorilor norvegieni de la Universitatea Agder, realizat pe un lot de vreo 8.000 de copii din Norvegia, Olanda, Belgia, Ungaria, Spania, Elveţia şi Slovenia, ajunge la concluzia că, alături de părinţi, copiii au un mic dejun si un prânz echilibrat nutriţional.  Mai precis, cercetătorii norvegieni susţin că scade cu 40% riscul de a deveni obezi în cazul copiilor care iau micul dejun în compania unui sau a ambilor părinţi cel puţin cinci zile pe săptămână. Prânzul luat în familie are, de asemenea, un impact major asupra greutăţii copiilor. Copiii mănâncă mai încet şi cu mai multă plăcere când sunt alături de părinţii lor, deoarece la masă ei discută, fac glume, râd şi, în acest mod, ei mănâncă mai puţin, explică Tam Fry, purtătorul de cuvânt al forumului naţional al congresului european contra obezităţii ce a avut loc recent. De fapt, prin acest studiu. cercetătorii norvegieni se străduie să atragă atenţia asupra unui fenomen periculos, în plină expansiune numit obezitatea la copii. 

Chiar la această oră, în întreaga lume, obezitatea sufocă copilăria unui număr din ce în ce mai mare de copii care încă nu au împlinit cinci ani. Multe ţări se confruntă cu o răspândire cumplit de rapidă a obezităţii printre copiii sub cinci ani.  Or, nu mai este timp de pierdut, deoarece a acţiona contra obezităţii încă din copilărie, în sensul îmbunătăţirii stării de sănătate a copiilor, înseamnă a reduce incidenţa în viitor a cardiopatiilor, diabetului şi a altor boli severe. De curând, în adunarea generală a OMS, directorul general al OMS a anunţat înfiinţarea unei Comisii speciale care are ca scop eliminarea obezităţii pediatrice. Pentru a avea dimensiunea acestui periculos fenomen numit obezitatea pediatrică, iată câteva cifre ce au ca sursă OMS. În 2012, aproximativ 40 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani erau afectaţi de supraponderalitate şi de obezitate: 30 de milioane trăiesc în ţări sărace şi restul în ţări dezvoltate. Până în 2025, este posibil că aproximativ 70 de milioane de bebeluşi şi copii să fie afectaţi de cele două boli. Suprapoderalitatea şi obezitatea reprezintă o acumulare anormală sau excesivă de grăsime provocatoare de mari nenorociri. La nivel global, în fiecare an, cele două boli ucid aproximativ 3,4 milioane de adulţi, 44% fac diabet, 23% sunt afectaţi de cardiopatie ischemică şi  între 7% până la 40% fac cancere ce sunt puse în legătură directă cu supraponderalitatea şi obezitatea.  

Specialiştii atrag atenţia că obezitatea în copilărie este asociată cu un risc major de deces prematur şi cu incapacităţi multiple  în cazul individului adult. Obezitatea pediatrică antrenează tulburări majore de respiraţie, risc mărit de fracturi, hipertensiune arterială, rezistenţă la insulină şi probleme psihologice.



×