x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copiii mici cu căşti mari şi auz slab. În lume, 360 de milioane de persoane au o deficienţă de auz

Copiii mici cu căşti mari şi auz slab. În lume, 360 de milioane de persoane au o deficienţă de auz

de Magda Marincovici    |    02 Mar 2014   •   21:38
Copiii mici cu căşti mari şi auz slab. În lume, 360 de milioane de persoane au o deficienţă de auz
Sursa foto: Thinkstock

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 5% din populaţia globului – respectiv 360 milioane de persoane – suferă de o deficienţă a auzului handicapantă. Prevalenţa este mai mare în regiunea Asia-Pacific, Asia de Sud şi Africa Transharienă. OMS atrage atenţia că jumătate dintre cazurile de deficienţă de auz ar putea fi evitate sau tratate uşor. Doctorul Etienne Krug, în calitate de director de departament în cadrul OMS, atrage atenţia, cu ocaiza Zilei Internaţionale a Auzului  - 3 martie, că numeroase ţări nu au capacitatea de a preveni şi trata acest tip de dificienţe. În cazul copiilor, una dintre principalele cauze ale deficienţelor de auz, depistate mai ales în ţările sărace, o reprezintă infecţiile auriculare netratate, care se manifestă în special prin scurgeri. Unele boli infecţioase, despre care ştim că sunt evitabile prin vaccinarea copiilor, cum ar fi rubeola, meningita etc., pot şi ele să provoace deficienţe auditive.

Printre măsurile care pot preveni aceste deficienţe mai ales în cazul copiilor este, pe lângă respectarea calendarului de vaccinări, reducerea expunerii  la zgomote şi evitarea introducerii de obiecte în urechi.

O sursă frecventă de zgomote o reprezintă muzica ascultată la căşti. Astfel, cei care ascultă, săptămânal, mai mult de cinci ore, muzică la căşti, la un volum mare prezintă un risc major de pierderea auzului. Profesorul doctor Codruţ Sarafoleanu, şef de secţie la Spitalul “Sf. Maria” din Bucureşti , avertizează că, în special, copiii şi adolescenţii sunt mai vulnerabili întrucât ei sunt cei care au obiceiul de a asculta muzică la căşti sau la boxe, în discoteci, la mai mult de 90 de decibeli. Uneori, chiar jucăriile pot contribui la pierderea auzului. În această categorie intră maşinile teleghidate, cutiile muzicale, unele figurine electronice, telefoanele etc. În repetate rânduri, dr. Dan Enescu, managerul Spitalului Clinc de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, a atras atenţia că foarte mulţi copii au tendinţa de a băga în urechi unele obiecte. Dacă nu alunecă pe canalul urechii,  ele pot fi uşor scoase. Dar dacă obturează canalul auditiv, copilul va avea dureri şi este în pericol de pierderea temporară a auzului sau de perforare a timpanului.

Pentru protejarea auzului, indiferent de vârstă, anul trecut, Parlamentul European a adoptat un proiect legislativ care vizează reducerea limitelor de zgomot pentru maşinile aflate în trafic. Limitele admise sunt de 68  decibeli faţă de 74 decibeli.


×
Subiecte în articol: surzenie