Copiii nascuti prematur sunt de cinci ori mai expusi riscului de a suferi de autism decat cei nascuti cu o greutate normala, potrivit unui studiu publicat luni in revista americana Pedriatics, citat de AFP.
Studiul a fost realizat de cercetatori ai Universitatii din Pennsylvania pe 862 de copii nascuti intre septembrie 1984 si iulie 1987 in statul american New Jersey si care aveau o greutate la nastere cuprinsa intre 500 de grame si doua kilograme.
Acestia au fost monitorizati pana la varsta de 21 de ani, constatandu-se ca 5% dintre ei sufereau de autism, in timp ce acest procent este de numai 1% pe ansamblul populatiei. "In timp ce rata supravietuirii celor nascuti prematur se amelioreaza, numarul copiilor care supravietuiesc dar raman cu handicap este o problema tot mai mare pentru sanatatea publica', a subliniat doctorul Jennifer Pinto-Martin, director la Centrul de Cercetare pentru Autism al Universitatii din Pennsylvania, principalul autor al studiului. "Aceasta noua cercetare ne face sa presupunem ca o greutate prea mica la nastere ar putea fi un factor de risc pentru autism', a mai precizat ea.
Corelatia dintre o greutate prea mica la nastere si un ansamblu de probleme cognitive este cunoscuta de mult timp, dar acest studiu este primul care constata ca acesti copii sunt mai expusi riscului de autism, precizeaza autorii cercetarii.
"Problemele cognitive de care sufera acesti copii ar putea sa ascunda simptome ale autismului', explica doctorul Pinto-Martin, care recomanda parintilor copiilor nascuti prematur sa incerce sa descopere cat mai devreme aceste simptome. Dupa cum afirma medicul pediatru, depistarea acestei boli din timp amelioreaza rezultatele pe termen lung si poate ajuta copiii in viata de la scoala si de acasa.
Cercetatorii Universitatii din Pennsylvania trebuie sa studieze de acum inainte legaturile posibile dintre hemoragiile cerebrale (o complicatie frecventa la copiii nascuti prematur) si autism, folosind examinarea cu ultrasunete.