Un studiu nou, prezentat în revista Jama Pediatrics, arată că atunci când personalul medical așteaptă o vreme până să taie cordonul ombilical care leagă bebelușul de mama sa, la naștere, copilul are șanse să crească mai sănătos.
În prezent, Organizația Mondială a Sănătății reco¬mandă tăierea cordonului ombilical în primul minut de la nașterea copilului. Totuși, studii anterioare au arătat că dacă acest cordon e tăiat după două minute, bebelușul se dezvoltă mai armonios în primele zile după naștere. Explicația estă că, imediat după naștere, prin cordonul ombilical, copilul primește o cantitate mare de sânge, din placentă. Practic, în acele momente, volumul sângelui din corpul copilului crește cu o treime. Această cantitate mare de sânge întărește rezervele de fier din organismul copilului, care îl vor ajuta mai departe să se dezvolte normal.
„Sângele primit în plus la naștere îi ajută pe bebeluși să se adapteze mai ușor la viața din afara pântecului, unde primeau tot ce aveau nevoie de la mamă. Plămânii lor primesc mai mult sânge, astfel că schimbul de oxigen are loc mai ușor”, spune autorul studiului, dr. Dr. Heike Rabe, neonatolog și profesor la Brighton and Sussex Medical School, din Marea Britanie.
În cadrul studiului, copiii au fost urmăriți până la vârsta de patru ani. Cei la care medicii au tăiat cordonul ombilical după 2-3 minute au avut rezultate mai bune la capitolul mobilitate și abilități de socializare. Dife¬rențele au fost mai vizibile în cazul băieților.