x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Diabetul, cea mai frecventă boală asociată cu obezitatea

1
Autor: Magda Marincovici 03 Feb 2013 - 15:58
Campanie de informare a Fundaţiei Wings asupra obezităţii şi complicaţiilor acestei suferinţe

La copii, stilul de viaţă şi tiparele alimentare pot spori riscul apariţiei timpurii a unor boli precum diabetul. Obezitatea infantilă constituie o afecţiune frecventă, copiii fiind diagnosticaţi cu metabolism glucidic alterat sau cu un sindrom metabolic, cu consecinţe foarte grave asupra sănătăţii. În acest sens, Fundaţia Wings desfăşoară o amplă campanie de informare asupra obezităţii precum şi un program de combatere a obezităţii infantile. Săptămâna aceasta ne îndreptăm atenţia asupra diabetului, una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu excesul ponderal şi obezitatea.

Diabetul zaharat este o problemă de sănătate majoră din ce în ce mai răspândită în Europa. Acest sindrom e caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului.

Există trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcină).

Stilul de viaţă

Întreaga lume se confruntă cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, din cauza occidentalizării modului de viaţă, îmbătrânirii populaţiei, urbanizării, care au drept consecinţe modificări ale alimentaţiei, adoptarea unui stil de viaţă sedentar şi dezvoltarea obezităţii.

Se impune ca, imediat după diagnosticare, să se identifice modalităţile de intervenţie asupra stilului de viaţă. Prin ameliorarea stilului de viaţă şi menţinerea greutăţii corporale ideale, scăderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice şi a acidului uric (sau aducerea cât mai aproape de normal), menţinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale putem preveni apariţia acestuia.

Controlul bolii

Costurile legate de bolile cauzate de nutriţie reprezintă aproximativ 30% din costurile asistenţei medicale pe plan naţional. În Europa, numai excesul ponderal şi obezitatea absorb până la 6% din costurile asistenţei medicale.

Diabetul zaharat tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină. Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Prin digestie, unele alimente cu carbohidraţi sunt transformate în zahăr (glucoză, mai exact) mai repede decât altele.

Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii, prin exerciţii fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Diabetul zaharat tip 2 este pus pe seama rezistenţei crescute la insulină a ţesuturilor, însoţită de scăderea secreţiei de insulină. Acesta este tratat cu medicaţie orală o lungă perioadă, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentraţiei glucozei.

Complicaţii

Toate tipurile de diabet au simptome şi complicaţii similare. Hiperglicemia poate duce la deshidratare şi, necorijată o perioadă măsurată în săptămâni sau luni, la cetoacidoză. Complicaţiile pe termen lung (“tardive”) sunt de ordin vascular şi neurologic. Problemele vasculare sunt de două tipuri: macrovasculare şi microvasculare; cele macrovasculare sunt reprezentate de maladia cardiovasculară (infarct, angină) şi accidentul vascular cerebral (AVC); problemele microvasculare sunt nefropatia diabetică (gravă maladie renală) şi retinopatia diabetică (problemă care constă într-o alterare continuă şi uneori brutală a retinei, care poate duce la orbire). Tot de natură microvasculară este şi impotenţa provocată de diabetul necontrolat, prin ritmul lent al vindecării plăgilor pe extremităţi, infecţii repetate şi, dificil de tratat, gangrena, cu risc de amputare etc. O altă categorie de complicaţii tardive ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetică. Aceasta se manifestă prin pierderea senzaţiei, simţului în membrele inferioare (picioare) şi dureri neuropatice (senzaţii de durere, arsură în picioare, fără cauze imediate externe).

 Alimentaţie

În anul 2012, în România existau aproximativ 800.000 de persoane cu diabet zaharat pentru care alimentaţia joacă un rol decisiv.
Din dieta persoanelor suferinde de diabet trebuie eliminate o serie de alimente periculoase. Fasolea, foarte bogată în fibre, contribuie la reglarea concentraţiei de zahăr din sânge şi la reducerea colesterolului. Este utilă în dieta diabeticilor. Ea oferă organismului calciu şi proteine de foarte bună calitate. Lactatele sunt o sursă foarte sănătoasă de proteine, calciu si vitamina D. Consumul constant de calciu şi vitamina D reduce riscul de diabet cu 30%.

Peştele gras, somonul şi tonul, e indicat în orice dietă, inclusiv în cea a diabeticilor. Peştele gras este o sursă de acizi graşi esenţiali, vitamina D. Nutriţioniştii recomandă două porţii pe săptămână, pentru a evita acumularea de mercur şi alte metale grele.

Pe lista alimentelor indicate diabeticilor se află şi orzul, deorece are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge. Orzul e bogat în fibre şi proteine de calitate. Ovăzul nu poate să lipsească din dieta diabeticilor. O jumătate de cană cu ovăz, consumat în fiecare zi asigură patru grame de fibre. Curmalele sunt acceptate în dieta diabeticului. Au multe fibre, antioxidanţi şi un gust extrem de plăcut. Curmalele pot reprezenta gustarea ideală în dieta celor care trebuie să ţină socoteala zahărului din alimentaţie. În completarea celor două cereale, pentru un plus de nutrienţi şi de gust vin seminţele de in. Sunt apreciate pentru conţinutul crescut de fibre şi pentru cantitatea mare de acid alfa-linolenic pe care îl conţin. Nucile sunt bogate în fibre şi în grăsimi sănătoase care sunt precursori naturali pentru acizii graşi omega 3. Trebuie consumate cu masură, pentru că sunt bogate în calorii şi totuşi vor fi incluse în dieta celor care suferă de diabet. Fructele de pădure sunt printre cele mai sănătoase în cadrul unei diete fără zahăr. Sunt bune simple, sunt bune adăugate în cereale, în iaurt. Ciocolata neagră este o sursă sănătoasă de magneziu şi antioxidanţi, totul cu un aport minim de zahăr. Ciocolata are calitatea de a reduce presiunea sângelui şi concentraţia de colesterol. Diabeticii ar trebui să opteze pentru alimentele care se digeră mai lent. Un aport de grăsimi şi proteine poate să scadă indicele glicemic al unei mese. Consultaţi dieteticianul sau medicul înainte de a vă modifica dieta.

Medicaţia


De la 1 septembrie 2011, reţele pentru diabetici nu mai sunt gratuite, ci doar compensate. Astfel diabeticul plăteşte
* Siofor 1.000 mg –  7,79 lei
* Siofor 850 mg – 8,63 lei
* Diaprel 30 mg – 5,65 lei
* Amaryl 1 mg – 1.53 lei
* Amaryl 2 mg – 2,84 lei
* Amaryl 3 mg -  5,44 lei
* Esquel 80 mg – 2,46 lei

Indicele glicemic

* Alimente cu indice glicemic foarte scăzut: legume verzi, fasole boabe, alune, brânză, unt, soia, linte, peşte, ouă, crustacee, orz, carne, fructe;
* Indice glicemic scăzut: fasole la cuptor, mazăre, năut, fasole neagră, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, pâine de secară, paste, fulgi de ovăz;
* Indice glicemic moderat: pepene roşu, sfeclă, banane, stafide, pâine albă şi integrală, biscuiţi din secară, mussli, orez, zahăr cristalizat;
* Indice glicemic foarte înalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prăjituri din orez, morcovi, baghetă, păstârnac, cartofi.

Citeşte mai multe despre:   diabet,   obezitate,   stil de viaţă,   sanatate,   copii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...
Serviciul de email marketing furnizat de