x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Diareea sugarului, o boala fatala

Diareea sugarului, o boala fatala

17 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
In fiecare an, pe planeta, mor peste doua milioane de sugari din cauza bolii numite diaree. O boala care este foarte periculoasa, din cauza ca, prin scaunele repetate sub forma de diaree, micutii se deshidrateaza, dar si pierd in scaun sarurile minerale. Aceste pierderi masive pot provoca si decesul.

Intestin cat un teren de fotbal

Un sugar are in organism 75%-80% apa, in timp ce organismul unui adult este constituit doar din 60%-65% apa. Intestinul sugarului are o permeabilitate mult mai mare la apa, asa ca bebelusii pierd mai multa apa prin intestin decat maturii. De altfel, o comparatie socheaza. Suprafata mucoasei intestinului cu toate reliefurile acestuia este cat suprafata unui teren de fotbal. Spitalele de copii inregistreaza intre 10% si 20% din numarul internarilor cazuri provocate de diaree. De altfel, in primul an de viata sugarii fac 8-10 episoade de diaree acuta.

Conferentiar doctor Dumitru Matei, specialist si in medicina interna a copilului, precizeaza, explicand acest subiect important, ca 45% dintre cauzele diareelor au la baza virusuri, 30%-40% dintre ele au cauze bacteriene, restul fiind cauze neprecizate. Cauzele contin ca principal aspect greselile in alimentatia copilului sugar, greseli atat cantitative – adica i se da mai multa hrana decat este normal –, cat si greseli de ordin calitativ, cand bebelusului i se da sa manance ce nu trebuie. Renuntarea prea repede la hrana de la san si inlocuirea cu lapte praf este si ea adesea o cauza de diaree.

Bacterii

Un tip de diaree este cel enterotoxic, de vina fiind germenii de holera sau de Esherichia Coli, cei care produc o alterare a functiilor la nivelul intestinului, unde se pierd masiv electroliti si apa, deshidratarea ducand si la colaps.

Alta categorie de diaree bacteriana este cea de tip enteroinvaziv, cand bacteriile ataca partea finala a intestinului gros, adica rectul si sigmoidul.

Germenii ce produc dizenterie si suferinte asemanatoare ciupesc mucoasa intestinului precum moliile si sunt erodate vase de sange. Din aceasta pricina, micutul face multe scaune cu sange, puroi si mucus. Diareea e insotita si de crampe, dar si de febra si de convulsii.

O alta diaree bacteriana e provocata de Salmonella, fiind atacat intestinul subtire, dar resimtind boala si partea de inceput a intestinului gros.

In zonele cu mizerii, cu igiena deficitara, cu pasari si animale, unde copiii sunt slabi si anemici, sunt hraniti mai mult cu lapte de vaca, se inregistreaza acest tip de diaree.

Alimentatia

Simptomele de diaree ca boala sunt: febra, alterarea starii generale, varsaturile, lipsa poftei de mancare, balonarile, scaderea in greutate si scaunele apoase, cu sange, puroi si mucus.

Semnele de deshidratare se constata pe fata suferinda a sugarului cu cearcane, buze uscate, cu limba uscata, cu fontanela scobita, cu pielea si ea uscata. Semnele de colaps in urma diareei si a deshidratarii inseamna un puls peste 200, membre reci, extremitati cianotice, somnolenta, lipsa diurezei si coma, pana la deces ramanand doar cateva minute.

Micutul trebuie urgent dus la spital, unde este hidratat electrolitic, cu solutie gesol, adica cu glucoza, sare de sodiu (bicarbonat de sodiu si clorura de potasiu. De altfel, sodiul se absoarbe mai bine in prezenta glucozei, iar pentru aceasta descoperire s-a luat Premiul Nobel. De altfel, in orice casa unde exista un sugar, nu trebuie sa lipseasca sarurile de hidratare care se gasesc in farmacii.

In spital, hidratarea se face cu 10-20 de mililitri gesol pe kilogram de corp si ora, perfuzia durand intre 4 si 6 ore in cazurile de diaree medie. In plus, dupa rehidratare, se dau si unele medicamente de limitare a pierderilor de lichide prin intestin. Dupa hidratarea micutului bolnav, incepe sa se dea lapte de san si 50% din hrana compusa din supa de morcov cu glucoza sau mucilagiu de orez. Daca micutul este intarcat, el va fi hranit cu lapte praf dietetic reprezentand 40%-50% din hrana, restul fiind supa de morcov cu glucoza. Apoi se creste progresiv laptele dietetic si se scoate supa de morcov in 3-4 zile. Daca micutul este mai mare de 6 luni, i se dau doua mese cu lapte dietetic si supa de morcov, apoi 1-2 mese cu orez pasat cu branza de vaci, dar si 1-2 mese cu supa de morcov, amestecata cu putina carne.

CAUZE SI SIMPTOME. Conf. dr. Dumitru Matei, specialist in medicina interna a copilului, precizeaza ca 45% dintre cauzele diareelor au la baza virusuri, 30%-40% dintre cazurile de diaree au cauze bacteriene, restul fiind cauze neprecizate.

Simptomele de diaree ca boala sunt: febra, alterarea starii generale, varsaturile, lipsa poftei de mancare, balonarile, scaderea in greutate si scaunele apoase, cu sange, puroi si mucus.

VIRUSURI. Diareea insotita de febra duce la diagnosticul de diaree infectioasa. Diareea provocata de virus se numeste gastroenterita in partea superioara a intestinului. Cu 2-3 zile inainte de aparitia diareii virale se semnaleaza o infectie respiratorie: cu faringe rosu, tuse si febra moderata. Dar dupa 2-3 zile de la acest debut se instaleaza febra mare, varsaturile si diareea. In aceasta situatie, trebuie sa se ia masuri urgente pentru ca sugarul sa nu se deshidrateze si sa piarda, totodata, sarurile minerale. Dupa 3-4 zile, urmand acestui episod zgomotos si riscului de deshidratare, in caz ca s-a facut o terapie corecta, diareea virala da inapoi.
×
Subiecte în articol: diareea diaree sanatatea copilului