x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dormi cu bebe în pat

Dormi cu bebe în pat

de Mirela Dădăcuş    |    21 Iul 2009   •   00:00
Dormi cu bebe în pat
Sursa foto: /iSTOCK

Îţi este greu să-ţi laşi bebeluşul să doarmă singur şi te gândeşti să-l iei pe micuţ în patul vostru? Înainte de a lua această decizie, întreabă medicul dacă este bine să dormi împreună cu bebeluşul.



AVANTAJE...
Când vine vorba despre dormitul în acelaşi pat cu nou-născutul, experţii au păreri diferite. Reprezentanţii organizaţiei internaţionale Leche League, asociaţie pentru informare şi sprijin pentru alăptatul la sân, susţin că acest obicei are multiple avantaje: mămicile sunt mai receptive la nevoile bebeluşilor, îi alăptează mai uşor, micuţii au un somn mai liniştit şi odihnitor, iar legătura afectivă între părinte şi copil este foarte puternică, ceea ce duce la prevenirea anxietăţii în rândul celor mici.

Tot ei mai spun că, în pofida opiniei populare, bebeluşul care doarme cu părinţii este echilibrat emoţional, se dezvoltă armonios, este mult mai sigur pe el şi independent la maturitate. În plus, aflat sub permanenta supraveghere a părinţilor, bebeluşul este mai puţin expus la accidente. Unele studii mai sugerează faptul că respiraţia şi temperatura corporală a bebeluşului sunt reglate mai bine atunci când el simte corpul părinţilor.

... ŞI DEZAVANTAJE
În schimb, un studiu efectuat recent de FSID - Fundaţia pentru studiul morţii subite din Marea Britanie - arată că dormitul în acelaşi pat cu bebeluşul poate duce la lovirea sau chiar sufocarea lui (de părinte, perne sau pături), mai ales în primele patru luni de viaţă.

Spaţiile existente între salteaua şi cadrul patului (sau între pat şi perete) prezintă şi ele un risc pentru cel mic, care poate rămâne prins în acestea. Specialiştii spun că este periculos să dormim cu bebeluşii dacă suferim de apnee în somn (întreruperea temporară a respiraţiei), suntem fumători, supraponderali sau dacă am consumat alcool ori am luat somnifere, situaţii în care există riscul de a ne rostogoli peste copil fără a ne da seama. Interdicţia de a împărţi acelaşi pat se menţine şi în cazul bebeluşilor născuţi prematur (înainte de săptămâna 37) sau cu o greutate mică la naştere (sub 2.500 de grame).

SOMN ÎN SIGURANŢĂ
Potrivit medicului de familie Sandra Alexiu, copilul trebuie să aibă pătuţul lui încă din primele zile de viaţă: "Bebeluşul este ca o grămăjoară de plastilină ce aşteaptă să fie modelată. Trebuie să-l obişnuim să doarmă singur, în patul şi în camera lui, să-l învăţăm că patul este un loc de odihnă, nu unul în care mănâncă sau se joacă. În caz contrar, va fi dificil să-l dezvăţăm de acest obicei care, în timp, poate aduce prejudicii şi vieţii de cuplu. El trebuie ajutat să perceapă diferenţa între zi şi noapte, în funcţie de comportamentul nostru.

Dacă în timpul zilei mama poate vorbi cu el, noaptea ea trebuie să fie mai tăcută, să facă mai puţin zgomot şi să foloseasca o lumină discretă, în locul unei surse de lumină puternică". În plus, în opinia dr Alexiu, dormitul cu bebeluşul necesită câteva măsuri speciale: patul trebuie să fie suficient de mare pentru a evita supraîncălzirea copilului, dar şi din motive de siguranţă; salteaua trebuie să fie dură, confecţionată din bumbac, antialergică şi cu liberă circulaţie a aerului; copilul nu trebuie învelit cu plapuma sau cu pături groase şi nici lăsat să adoarmă pe burtică sau cu capul pe pernă, deoarece s-ar putea sufoca.

Alăptatul în pat, la orizontală, este recomandat numai atunci când mama a născut prin cezariană sau dacă are sânii foarte mari. Această poziţie nu este însă lipsită de riscuri, avertizează medicul. Bebeluşul riscă să înghită aer în timpul mesei şi, dacă nu îl elimină, să se aleagă cu colici.

SFATURI
Dacă aţi decis să împărţiţi patul cu cel mic, aflaţi că nu veţi avea un somn liniştit. Copilul se scoală noaptea la fiecare trei-patru ore şi se trezeşte dimineaţa devreme. În plus, bebeluşul nu trebuie culcat pe pernă sau învelit cu pături groase. Nu purtaţi lenjerie intimă cu şnururi mai lungi de 20 cm sau bijuterii în care micuţul s-ar putea răni. Evitaţi să vă daţi cu parfum, deoarece poate cauza iritaţii mai ales la copiii cu piele sensibilă.

EFECT
Starea psihică a părinţilor influenţează somnul copilului, arată unele studii de specialitate. Dacă părinţii sunt nervoşi şi agitaţi, este posibil ca bebeluşul să aibă şi el un somn agitat.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului bebeluşul