Cand copilul a luat nota 10 la matematica, i-am cumparat cel mai nou joc pe calculator. Daca nu mananca tot din farfurie, nu mai are voie sa se joace.
Cand copilul a luat nota 10 la matematica, i-am cumparat cel mai nou joc pe calculator. Daca nu mananca tot din farfurie, nu mai are voie sa se joace, iar daca isi face ordine in camera, il ducem la fast-food. Este un cerc vicios, un "joc" cu dus-intors, pe care il joaca majoritatea parintilor cu micutii lor. Este principiul "nici o fapta fara rasplata", dupa care se ghideaza orice familie. Este bine sa ii oferim copilului recompense atunci cand face tot posibilul ca sa ne faca pe plac? Este indicat sa il sanctionam de fiecare data cand nu respecta regulile si sa tinem nuiaua la vedere ca un semn de avertisment? Ne explica ce recompense sunt indicate si daca e recomandat sa il pedepsim pe cel mic psihologul Oana-Maria Udrea de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".Mananci tot, iti dau inghetata
"A apela la recompensa si sanctiune este o atitudine frecventa in relatia parinte-copil, mai ales atunci cand parintele incearca sa il obisnuiasca pe copil cu anumite reguli, cand incearca sa il faca sa dobandeasca anumite comportamente. De aceea, unii parinti stabilesc foarte clar tipurile de recompense, dar si tipurile de pedepse. Rasplata, fie ea sub forma de recompensa sau de sanctiune, influenteaza semnificativ comportamentul copilului si ideea lui despre bine si rau. Astfel, micutul va interpreta ca este bine tot ceea ce este recompensat si rau ceea ce este sanctionat de parinti", arata specialistul nostru. Dar, pentru ca rasplata faptelor copilului sa aiba sens, pentru el este esential ca parintii sa-i explice, sa ii justifice copilului pe intelesul lui ce anume i-a determinat sa il pedepseasca sau, dimpotriva, sa il rasplateasca. "Intelegerea argumentelor care determina un anumit comportament din partea parintilor este foarte importanta pentru o dezvoltare echilibrata a copilului, atat din punct de vedere emotional, cat si rational si moral", subliniaza psihologul Oana-Maria Udrea.Citește pe Antena3.ro
"Te iubesc daca imi cumperi..."
In ultima vreme ii auzim frecvent pe copii spunand: "Imi iubesc parintii, pentru ca imi cumpara tot ce vreau". Asta pentru ca parintii muncesc mult, sunt foarte ocupati si nu mai au vreme pentru a le acorda atentia cuvenita celor mici. De aceea, incearca sa compenseze absenta lor din viata copilului prin cadouri scumpe. "A descoperi si a cultiva in relatia parinte-copil o incarcatura mai complexa dincolo de acest schimb de obiecte este un lucru esential pentru echilibrul general al familiei, dar si pentru cel emotional al fiecarui membru al familiei. Nici un parinte care este perceput de copilul sau ca un furnizor de jucarii si dulciuri nu se simte bine. In acest context, singura solutie reala o constituie comunicarea emotionala si inlocuirea cadourilor cu jocurile de care parintii si copiii sa se bucure impreuna", este de parere psihologul nostru. In plus, atitudinea parintilor fata de cei mici trebuie sa fie unitara si constanta. Situatia in care mama, care petrece cel mai mult timp cu copilul, ii aplica pedepsele, iar tata vine acasa numai seara cu dulciuri sau alte cadouri nu face decat sa il deruteze pe cel mic.
Sfatul psihologului
|
"Multi parinti dau bani copilului: daca iei un 10, iti dau 10 RON. In acest caz, este posibil ca micutul sa nu mai valorizeze gestul in sine, ci cauta exlusiv recompensa. Este indicat ca parintele sa cunoasca si sa observe cu atentie care sunt interesele si preferintele copilului. Unele recompense sunt benefice atat timp cat sunt folosite pentru a-i trezi interesul copilului catre o anumita activitate. De exemplu, atunci cand copilul nu vrea sa mearga la lectiile de germana, parintii stabilesc impreuna cu el o serie de reguli ale jocului: mergi o data la cursul de germana si eu pun o bila pe frigider, iar cand strangi zece bile, organizam o excursie. In acest caz, chiar daca recompensele sunt materiale, ideea de a face cateva mici eforturi pe un termen mai indelungat, de a acorda o mai mare importanta jocului poate fi benefica si sa ii mobilizeze pe copii", arata psihologul Oana-Maria Udrea.
|