x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dureri de picioare tratate gresit

Dureri de picioare tratate gresit

03 Apr 2006   •   00:00

Dureri de calcai, de genunchi sau chiar de sold... Adolescentii se confrunta cu aceste probleme, de multe ori interpretate gresit de medici drept "boli". Urmeaza apoi o adevarata isterie a parintilor, care nu mai stiu cum sa trateze aceste asa-zise afectiuni.

Prof. dr. Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Chirurgie Spinala de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", ii avertizeaza pe parinti ca, de cele mai multe ori, durerile de oase semnalate la copiii intre 12 si 15 ani sunt de fapt niste tulburari specifice varstei, care trec de la sine.

"Se numesc necroze osoase aseptice, adica nu au nici o cauza infectioasa. Cauzele durerilor de genunchi, de calcaie, de sold sunt adesea tulburari ale circulatiei sangvine in zona osoasa respectiva. Timp de cateva ore o anumita portiune osoasa este privata de un aport de sange corespunzator. Desi circulatia sangvina se normalizeaza, totusi osul poate fi afectat. Apare ceea ce se numeste necroza. Aceste tulburari trebuie supravegheate de medicul specialist, dar nu necesita tratament, deoarece se vor vindeca in doi-trei ani", semnaleaza prof. dr. Mihai Jianu.

CELE MAI INTALNITE

Cele mai frecvente asa-zise "boli ale picioarelor" la adolescenti sunt: osteocondrita capului femural (dureri la nivelul soldului, insotite de schiopatare), apofizita tibiala anterioara (dureri ale genunchiului) si apofizita posterioara a calcaneului (ambele calcaie sunt dureroase).

La nivelul soldului, din cauza unei privari temporare de sange, poate aparea o tulburare care duce la turtirea capului femural (femurul este osul lung de la genunchi pana la sold). Astfel, in jurul varstei de 11 ani, copilul incepe sa schiopateze din cauza durerii. Dupa 2-3 ani insa, durerea dispare, deoarece capul femural revine la forma normala. Aceasta tulburare trebuie monitorizata de medic, deoarece pot aparea complicatii, cum ar fi luxarea capului femural, avertizeaza specialistul.

O alta "afectiune" se manifesta prin aparitia unei umflaturi dureroase sub genunchi (apofizita tibiala anterioara). Cauza: o perioada, aceasta zona de care se prinde cvadricepsul (muschi de la nivelul coapsei) este slab vascularizata, motiv pentru care se formeaza o apofiza, o ridicatura de natura cartilaginoasa. Atunci cand adolescentul de 15-16 ani indoaie genunchiul, muschiul se incordeaza si trage de portiunea cartilaginoasa, provocand durere. Boala dispare insa in jurul varstei de 17-18 ani.

CALCAIE. Frecvent intalnita in randul tinerilor este apofizita posterioara a calcaneului. In cazul acesta, durerile se instaleaza la ambele calcaie, pe fata posterioara. Cauza o constituie aparitia unei portiuni cartilaginoase (apofiza) la nivelul calcaiului. De aceasta portiune se prinde tendonul lui Ahile. Atunci cand tendonul lui Ahile trage de apofiza, se produce durerea. Dupa varsta de 16-17 ani dispare durerea si dispare si asa-zisa "boala", deoarece cartilajul se osifica.
DAVID DI BIASE
×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului