Nu pot sa-mi fac lectiile acum pentru ca ma doare capul." "Imi este rau, nu pot sa merg la scoala." Atentie, parinti! Copilul, intr-adevar, se poate simti rau. Uneori nu sunt doar scuze pentru a scapa de scoala. "Orice copil care acuza dureri de cap trebuie sa fie luat in serios, simptomele sa nu fie tratate cu superficialitate, pentru ca pot exista surprize neplacute. Durerile de cap sunt semnul unor suferinte foarte grave", confirma dr. Florin Brezan, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".
Desi multi parinti au impresia ca durerile de cap nu apar la copii, ci sunt doar mofturi, totusi acestea sunt deseori intalnite in special dupa inceperea scolii si in perioada adolescentei. La unii dintre micii pacienti, durerile de cap se repeta intrand in categoria migrenelor. Dar putini se gandesc la migrena atunci cand un copil acuza dureri de cap, mai ales pentru ca migrena este insotita si de alte semne care trec in general pe primul plan: varsaturile, fotofobia (nu suporta lumina), tulburarile de vedere.Cauze
In majoritatea cazurilor insa, durerile de cap apar la copii in urma infectiilor virale. "Acestea sunt cele mai frecvente patologii intalnite in copilarie", precizeaza dr. Florin Brezan. Aceste dureri de cap pot fi usor de recunoscut, fiind insotite de febra, dureri in gat, ganglioni umflati. Medicul spune ca cefaleea (durerea de cap) mai apare si din alte cauze: oboseala, stres, suprasolicitari la scoala, tulburari de vedere, traumatisme, intoxicatii. Mai exista durerile de cap cronice, care nu sunt de intensitate mare si se repeta din cand in cand. Parintii trebuie sa le acorde acestora o foarte mare atentie pentru ca pot fi semnele unei tumori cerebrale. Acestea se numara insa printre cele mai rare cauze ale durerilor de cap la copii.Si copiii au migrene
Citește pe Antena3.ro
Stresul si oboseala
SFATUL MEDICULUI
|
Medicul pediatru Florin Brezan recomanda parintilor sa nu neglijeze durerile de cap. Este bine sa consulte medicul chiar daca simptomele apar sporadic. Important este sa se descopere cauza, pentru ca atunci durerea este foarte usor de tratat. De exemplu, daca micutul are otita, bineinteles ca il doare si capul, iar o data cu administrarea tratamentului pentru aceasta infectie a urechii dispare si durerea de cap. In general, in cazul durerilor de cap provocate de infectii se prescriu antiinflamatoare nesteroidiene pe baza de ibuprofen sau paracetamol. Daca dupa administrarea tratamentului nu se remite cefaleea, trebuie aprofundate investigatiile medicale pentru a se stabili cu certitudine diagnosticul.
|
STIRI
|
VACCINURI. Rotarix si RotaTeq sunt cele doua vaccinuri contra rotavirusurilor, responsabile de diaree severa la copii, care vor fi comercializate in Franta incepand de la 29 mai. Avand un pret de aproximativ 100 de euro fiecare, cele doua vaccinuri sunt deja comercializate in 33 de tari. Ele se administreaza pe cale orala, in doua doze, prima de la a sasea saptamana de viata, iar a doua la un interval de minimum 4 saptamani. Practic, toti copiii sunt infectati cu rotavirusuri pana la varsta de 2-3 ani. Dintre cei 23,6 milioane de copii din Uniunea Europeana, 3,6 milioane sufera de diaree severa in fiecare an.
RISCURI. Lupta contra obezitatii poate reduce numarul copiilor astmatici. Cel putin asa preconizeaza un studiu aparut recent in revista americana Archives of Disease in Childhood. Analizand rezultatele a 12 studii asupra astmului si obezitatii, cercetatorii au aratat ca micutii obezi prezinta un risc mai mare cu 50% de a suferi de astm in comparatie cu copiii avand o greutate normala. De asemenea, cei care vin pe lume cu o greutate mai mare decat media prezinta un risc de 20% de a deveni astmatici. Explicatia? Kilogramele suplimentare exercita o presiune considerabila asupra toracelui, ceea ce favorizeaza problemele respiratorii.
INEDIT. Un psiholog canadian a lansat o idee inovatoare in materie de educatie. El spune ca parintii care nu sunt oficial casatoriti se preocupa mai putin de copiii lor decat parintii cu certificat de casatorie. Potrivit cercetatorului de la Universitatea Alberta, dezinteresul pentru casatorie echivaleaza cu lipsa implicarii emotionale a parintilor in cadrul familiei. Sfatul psihologului: casatoriti-va pentru a asigura fericirea copiilor!
|