x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Manifestări dermatologice la nou-născut

Manifestări dermatologice la nou-născut

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    13 Ian 2009   •   00:00

Piele de bebeluş – o sintagmă cunoscută, un adevărat ideal estetic! Dar chiar şi nou-născuţii  pot avea unele manifestări dermatologice, de sorginte locală sau ca simptom al unor afecţiuni generale, cu caracter temporar sau definitiv, de obicei lipsite de gravitate sau care uneori necesită tratament sau supraveghere medicală.



ACNEEA
Deşi acneea este o problemă frecventă a adolescenţilor, poate fi întâlnită uneori şi la nou-născuţi, într-o formă atenuată din cauza expunerii la hormonii materni, simptomele dispărând după câteva săptămâni. Alteori apare un eritem de extindere variabilă, de cauză necunoscută care dispare, de asemenea, în scurt timp. Mai ales la copiii postmaturi pielea este uneori uscată, se descuamează masiv, dar tegumentul de sub aceasta este moale şi de aspect normal. Aproape jumătate dintre sugari prezintă pe faţă (mai ales pe nas sau în jurul ochilor) mici chisturi alb-gălbui, de 1-2 mm, formate prin blocarea glandelor sebacee, numite milia, care, de asemenea, pot dispărea spontan.

ICTER FIZIOLOGIC
După două, trei zile de la naştere, aproape toţi sugarii prezintă un grad de icter fiziologic. Icterul este coloraţia galbenă a pielii şi ochilor, produsă de nivelul crescut al hemoglobinei, care dispare după şapte-zece zile, uneori mai mult la prematuri sau la copiii care au fost traumatizaţi în timpul naşterii. Apare mai întâi pe faţă, apoi pe piept, abdomen şi picioare. Coloraţia nu este periculoasă în sine, reprezentând o suprasolicitare temporară a ficatului, dar nivelurile  mult crescute de bilirubină au un efect neurotoxic, putând produce uneori moartea sau sechele neurologice. Icterul de un galben intens, care durează mai mult de două săptămâni sau care apare târziu, la mai mult de două săptămâni de la naştere, care se ascociază cu letargie sau scădere în greutate, are o semnificaţie patologică. Poate fi vorba despre o stare septică, o incompatibilitate Rh, o disfuncţie hepatică sau enzimatică sau pot fi anomalii ale hematiilor. În unele cazuri, medicul poate indica fototerapie sau alte metode terapeutice.

Dermatita seboreică apare în primele luni de viaţă şi se manifestă prin apariţia de cruste galbene, uleioase pe scalp (pielea capului acoperită cu păr). Poate fi însoţită de zone roşii, iritate pe faţă, în spatele urechilor sau pe gât. Ele dispar spontan în câteva luni. Între timp, spălaţi capul bebeluşului cu un şampon special şi îndepărtaţi blând crustele cu o perie moale. În zonele expuse transpiraţiei (pe gât, axile, în zona scutecului) apar mici pete roşii, care dispar spontan dacă pielea este menţinută uscată şi este evitată supraîncălzirea.

SEMNE TEGUMENTARE
Aproape toţi copiii prezintă la naştere semne tegumentare de diferite forme, culori şi mărimi, intrate chiar în folclor, care pot fi pigmentare sau vasculare. Cele pigmentare sunt simple pete, cu caracter permanent, de nuanţe diferite, de la bej la cafeniu. Dacă sunt numeroase necesită o examinare medicală. Nervii pigmentari sunt mai proeminenţi, uneori acoperiţi cu firişoare de păr, pot avea diferite culori, de la maroniu deschis la negru. Dacă au dimensiuni mari necesită şi ei o supraveghere medicală. Petele vasculare sunt proliferări arteriale, venoase sau limfatice, numite generic, deşi nu este întotdeauna corect medical, angioame. Ele au culori diferite, de la roz la roşu purpuriu sau vineţiu, sunt plate sau mai proeminente şi pot fi localizate oriunde pe corp, cu precădere pe cap, faţă, scalp, gât. În majoritatea cazurilor dispar după câţiva ani de evoluţie, de aceea nu trebuie îndepărtate rapid, din motive estetice. Ridică probleme deosebite doar dacă sunt în anumite zone care interferează cu înghiţirea, respiraţia, văzul sau auzul. Dacă se descoperă mai mult de trei astfel de formaţiuni pe piele, copilul trebuie investigat pentru depistarea unor eventuale structuri asemănătoare pe organele interne.

În unele cazuri, copiii se pot infecta cu candida, fie de la mame, în timpul naşterii, dacă stau o perioadă mai lungă în spital, fie din cauza umezelii produse de scutecele neschimbate la timp. Infecţia se manifestă prin apariţia unor depozite albicioase, care nu pot fi însă îndepărtate, pe limbă sau cavitatea bucală, fie prin apariţia unei zone de iritaţie, cu depozite albicioase vulvar la fetiţe, fie printr-o zonă de eritem şi fisuri în pliurile inghinale. Medicul va prescrie o soluţie sau unguent antimicotic.

CONCLUZIE
În concluzie, micile probleme dermatologice ale sugarului nu trebuie să ne alarmeze. Motive de îngrijorare apar doar în cazul erupţiilor însoţite de febră, scăderea apetitului, letargie sau tuse, în cazul apariţiei de peteşii – mici pete roşii care nu dispar la presiune – sau de vezicule cu lichid opac sau gălbui, care trădează o infecţie virală sau bacteriană şi necesită prezentarea urgentă a copilului la medic.

SFATURI
Eczemele pot apărea în primele luni după naştere pe o piele uscată, sensibilă sau din cauza unor factori alergici. Se manifestă prin apariţia unor zone roşii, pruriginoase, uneori acoperite cu cruste pe piept, braţe, faţă, picioare. În aceste situaţii, spălaţi copilul cu un săpun sau şampon special, folosiţi un detergent cu acţiune blândă sau, mai bine, săpunul de rufe, evitaţi înălbitorii şi balsamul de rufe. Medicul va indica un unguent cu corticosteroizi pentru tratarea leziunilor.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului