Atingerile, mângîierile, masajul sînt moduri de comunicare cu bebeluşul în primele luni de viaţă. Contactul cu mîinile mamei sau ale tatălui îl relaxează, îl face să se simtă iubit şi protejat.
Atingerile, mângîierile, masajul sînt moduri de comunicare cu bebeluşul în primele luni de viaţă. Contactul cu mîinile mamei sau ale tatălui îl relaxează, îl face să se simtă iubit şi protejat. Beneficiile masajului sînt incontestabile pentru sănătatea fizică şi psihică a bebeluşului, spune dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, neonatolog la Spitalul Clinic Polizu. Masajul ajută atît la dezvoltarea fizică a copilului, cît şi la întărirea legăturii sufleteşti dintre părinte şi bebeluş. Copiii alintaţi în fiecare seară prin masaj au un ritm mai bun de creştere şi sînt mai liniştiţi decît cei care nu beneficiază de mîngîierile părinţilor.
Cînd este cel mai bun moment pentru masaj? De obicei seara, cînd copilul este calm, cînd nu are burtica plină, dar nici nu îi este foame. Este bine să treacă aproximativ 30-40 de minute de la alăptare. Mîinile părintelui trebuie să fie spălate şi calde, iar unghiile tăiate scurt.
Mişcări blînde
Masajul trebuie să înceapă de la picioare, acestea fiind zone în care bebeluşul acceptă uşor să fie atins. Iată cum se procedează: netezeşte fiecare picior cu mişcări blînde efectuate de jos în sus (în sensul întoarcerii sîngelui către inimă). Nu uita să masezi uşor fiecare degeţel de la picioare şi încheie prin mişcări circulare la nivelul călcîielor.Continuă cu masajul abdomenului, efectuînd mişcări cu palma deschisă în sensul acelor de ceas. Aceste mişcări diminuează disconfortul provocat de colici, gaze şi îmbunătăţesc digestia. Masajul pieptului se face tot cu mişcări circulare, apropiind palmele în dreptul inimii. Astfel este stimulată circulaţia sîngelui.
Masajul braţelor este posibil să nu fie atît de uşor precum pare. Asta pentru că bebeluşului îi place să îşi ţină braţele aproape de corp şi uneori nu acceptă masarea lor. Dar cu răbdare şi gesturi calme încearcă să netezeşti uşor pielea, pornind de la degete către umeri.
Ultima etapă – masajul spatelui – este şi cea mai plăcută pentru bebeluş. Cu palmele deschise netezeşte uşor pielea de la fese spre omoplaţi. Nu îi masa coloana vertebrală, pune-ţi doar mîinile peste ea să simtă căldura.
PREMATURI. Studiile au arătat că bebeluşii născuţi prematur care au fost masaţi de trei ori pe zi au luat în greutate cu 50% mai mult decît cei care nu au fost stimulaţi prin masaj. Totodată, cei care au beneficiat de masaj au fost mai activi şi au plecat din maternitate cu şase zile mai devreme decît ceilalţi. Explicaţia: masajul le-a îmbunătăţit respiraţia, circulaţia sîngelui şi digestia.
Citește pe Antena3.ro