x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Meloman in burtica mamei

Meloman in burtica mamei

16 Mai 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • SANATATEA COPILULUI
  • Viitoarele mamici au o veste buna. Vorbele de alint, cuvintele de dragoste sunt percepute de pruncul aflat in pantecul lor. Cu conditia sa astepte a opta luna de sarcina si sa vorbeasca mai tare. Potrivit unui recent studiu canadian, fatul incepe sa auda sunetele in a treizecea saptamana de viata intrauterina. Cercetatorii inca nu au stabilit cu certitudine influenta sunetelor asupra dezvoltarii sale.

    Exista insa cazuri reale care ne duc cu gandul la posibilitatea ca sunetele din viata intrauterina sa-si puna amprenta asupra viitorului pui de om. Iata un exemplu: "O prietena de-a mea, tot medic, a facut naveta cu trenul pe toata perioada sarcinii. Ei bine, dupa ce s-a nascut, baietelul ei era innebunit dupa trenuri. Cele mai iubite jucarii au fost trenuletele, cel mai fericit era cand auzea suieratul locomotivei. Mama sa era convinsa ca acest lucru s-a intamplat pentru ca micutul recunostea sunetul trenului pe care il auzise atat de des inainte de a veni pe lume", ne povesteste doctorul Maria Runcan de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

    Premiera

    Studiul canadian stabileste pentru prima data varsta la care fatul incepe sa auda sunetele venite din exterior. Cercetarile Barbarei Kisilevsky de la Universitatea Queen’s (Canada) confirma faptul ca sistemul auditiv al fatului se dezvolta in a saptea luna de sarcina. Specialistii au monitorizat 134 de viitori nou-nascuti aflati intre 27 si 36 de saptamani. Le-au fost masurate ritmul cardiac si miscarile cu ajutorul unui scanner cu ultrasunete, in timp ce un calculator emitea un zgomot de fond. Astfel, cercetatorii au demonstrat ca inaintea celei de-a treizecea saptamani de sarcina fatul nu reactioneaza la sunete.

    "Atunci cand emiteam un zgomot foarte puternic (110 decibeli), fatul de 30 de saptamani incepea sa se miste, dar nu am obtinut nici un raspuns inaintea acestei varste", declara dr. Kisilevsky. Totusi, ea nu a reusit sa determine ce fel de sunete disting viitorii bebelusi. "Pentru ca abdomenul matern si tesuturile atenueaza sunetul, am estimat ca nivelul sonor perceput de fat este de ordinul a 70-75 decibeli, ceea ce corespunde nivelului sonor al unei discutii normale", arata dr. Kisilevsky. Un alt studiu realizat la Universitatea din Nottingham si publicat in 1999 a aratat ca la doi viitori bebelusi din trei creierul reactiona la muzica. Dar concluziile acestor cercetari au fost limitate de faptul ca nu s-a studiat un numar reprezentativ de copii.

    Relaxati-va cu Mozart

    Specialistul canadian le spune viitoarelor mamici ca au sapte luni la dispozitie pentru a alege primele sunete sau primele acorduri muzicale pe care copilul le va auzi. Asta nu inseamna ca pana atunci nu trebuie sa comunice cu pruncul. Dr. Barbara Kisilevsky este de parere ca "vocea mamei si sunetele percepute de fat pot avea un impact asupra dezvoltarii sale. Comunicarea din viata intrauterina il ajuta sa recunoasca si sa invete limba materna.

    Insa nu stim cu siguranta daca, de exemplu, va deveni un copil inteligent, pentru ca a ascultat muzica clasica in timpul vietii intrauterine". Potrivit dr. Kisilevsky, viitoarele mame se pot relaxa impreuna cu bebelusii ascultand muzica clasica sau orice alte sunete melodioase. Se pare ca muzica lui Mozart este deosebit de relaxanta.

    Impreuna trebuie sa profite de aceasta perioada, pentru ca, dupa ce pruncul vine pe lume, ambianta sonora risca sa se transforme in scene mai putin melodioase... mai ales noaptea.

    SFATUL MEDICULUI
    Medicul primar pediatru Maria Runcan le sfatuieste pe mame sa asculte muzica placuta, in nici un caz manele, rock sau alte genuri mai putin melodioase. "Parintii nu trebuie sa se certe sau sa ridice tonul in perioada sarcinii si nici dupa nasterea copilului. Ei trebuie sa comunice cu nou-nascutul in permanenta, sa-i lase radioul sau televizorul pornit, bineinteles, nu tot timpul."

    STIATI CA...
  • La nastere, copiii aud mai slab decat adultii, diferenta fiind de 40 de decibeli. Maturizarea auzului se face la 2 ani.
  • La Spitalul "Gr. Alexandrescu" si la Institutul "D. Hociota" sunt cel mai bine dotate cabinete de audiometrie pentru copii.
  • Copiii care invata ascultand muzica linistitoare retin mult mai usor informatiile decat ceilalti.
  • TESTE. La Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" se face testarea auzului la 108 de ore de la nastere cu aparate de ultima generatie. Cel care face testele de audiometrie este medicul Adrian Tudor, care ne explica: "Masurarea prin otoemisiuni acustice a raspunsului cohlear se face nou-nascutilor cu factor de risc la nastere, adica icter prelungit, prematuritate, diferenta de Rh etc. Daca nou-nascutul nu trece acest examen, se face un alt test, numit AccuBera. Daca nu trece nici acest test, el este externat si revine pana la varsta de 1 an si 7 luni pentru teste Berra clinice. In functie de acestea se ia decizia de protezare auditiva sau de implant cohlear". Un astfel de implant costa 19.000 de euro, iar in Romania se fac 7-8 pe an.

    SIMPTOME. Parintii trebuie sa-si faca griji in privinta auzului copilului atunci cand nu raspunde daca este strigat si doarme sau este cu spatele. De asemenea, daca nu intoarce capul cand se da drumul la televizor sau la radio, daca nu se sperie de zgomote intense, acestea pot fi semne ca nu aude. Copilul care nu reuseste sa spuna mama, tata, cuvinte scurte pana la un an si jumatate, doi ani poate avea probleme de auz. In toate aceste situatii este obligatorie prezentarea la un medic ORL.
    ×
    Subiecte în articol: sanatatea copilului