x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Moş Nicolae ne învaţă lecţia recompensei şi pedepsei

Moş Nicolae ne învaţă lecţia recompensei şi pedepsei

07 Dec 2012   •   21:18
Moş Nicolae ne învaţă lecţia recompensei şi pedepsei
Sursa foto: VICTOR STROE/JURNALUL NATIONAL

Moş Nicolae dă startul cadourilor: dulciuri şi fructe pentru copiii cuminţi şi nuieluşe pentru cei năzdrăvani. ştiţi ce să puneţi în ghetuţele copiilor? ştiţi ce semnificaţie au darurile şi nuieluşele din sacul Moşului? Psihologul ştefania D. Niţă de la Centrul Psihodinamic ne spune cum să profităm de rolul educativ al acestei sărbători.

Dulciurile primează între cadourile aduse de Moş Nicolae, mai puţin jucăriile şi alte obiecte care sunt rezervate pe lista lui Moş Crăciun. “Nu întâmplător se obişnuieşte acest lucru. Dulciurile semnifică dragostea, afecţiunea părinţilor, iar dăruirea pacheţelului cu tot felul de bunătăţi generează automat în subconştientul copilului o stare de confort, de siguranţă”, este de părere psihologul Ştefania D. Niţă. Ce facem însă cu nuieluşa? “Moş Nicolae este bine să asocieze dulciurile cu nuieluşa, pentru că este o formă indirectă, dar concretă de a-i arăta copilului că ambele lucruri sunt posibile: şi afecţiunea, şi autoritatea. Nu este bine să primească nici doar dulciuri, nici doar nuieluşa. Indiferent de vârsta pe care o are, copilul va înţelege că, dacă primeşte doar nuieluşa, nu merită nimic din partea mamei, nici măcar o bomboană. Se va simţi vinovat, respins. În gestul de a-i oferi numai nuieluşa va resimţi o atitudine dură din partea părinţilor. Or, pentru ca simbolul pedepsei să fie mai uşor înţeles de către copil, el trebuie să se îmbine şi cu cealaltă latură. E ca o monedă. Are o parte bună, dar aceasta nu poate să existe fără partea cealaltă, mai puţin bună”, a explicat psihologul ştefania D. Niţă.

Din punct de vedere psihologic, sărbătoarea lui Moş Nicolae îmbină foarte adecvat cele două principii de relaţionare cu copilul: recompensa şi pedeapsa. Moş Nicolae ilustrează aceste principii educaţionale într-un mod delicat, dar în acelaşi timp ferm. Prin intermediul acestei sărbători, copilul ia contact direct şi cu ceea ce se întâmplă când are o purtare bună, dar observă şi că un comportament negativ se poate solda cu pedeapsă. Copilul percepe astfel ambele laturi ale părintelui: afectivitatea, capacitatea lui de a recompensa, dar şi autoritatea. Aceste două caracteristici conduc la unitatea imaginii pe care copilul o are despre părinte. “Poate să fie şi bun, ceea ce înseamnă că mă iubeşte, dar dacă nu sunt cuminte, poate fi şi altfel”, subliniază psihologul nostru.

Iată cum Moş Nicolae se poate transforma într-o sărbătoare care ne ajută într-un mod subtil să ne educăm copiii. De asemenea, prin pregătirea ghetuţelor în care Moş Nicolae pune darurile, copilul este responsabilizat. Surprinzător, dar aproape nici un copil nu se dă înapoi de la a-şi spăla ghetuţele şi de a le aşeza ordonat la uşă sau la fereastră în aşteptarea Moşului. Ba chiar copiii mai mari fac asta din proprie iniţiativă, fără să le mai spună părinţii. Psihologul ştefania Niţă consideră că “părinţii pot învăţa de la Moş Nicolae cum să-şi răsplătească şi să-şi responsabilizeze copiii şi să se inspire din subtilitatea acestei sărbători pentru a aplica nişte reguli de educaţie cu tact”.

×