Unul din 700 de nou-nascuti din tara noastra vine pe lume cu o malformatie faciala: gura de iepure sau de lup. Acesti copii au insa sansa de a zambi datorita operatiilor plastice, care se fac gratuit atat in unele spitale din tara, cat si din Bucuresti. Profesorul doctor Dan Enescu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Arsuri de la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Gr. Alexandrescu" din Bucuresti, opereaza anual zeci de copii cu malformatii faciale.
Despicaturi ale gurii
Interventiile chirurgicale pentru corectarea despicaturii de buza si/sau de palat (cerul gurii), cunoscute in popor ca "gura de lup sau de iepure", trebuie incepute din primele luni de viata si continuate pe etape de varsta pana la 18 ani. "La 3-6 luni, daca sugarul are o greutate normala, se face prima operatie de reconstructie a buzei superioare. Apoi la varsta de 9 luni se reface palatul moale, iar la 2-3 ani palatul dur. Cand copilul implineste
5-6 ani se fac operatii de recorectare a gurii si a nasului, astfel incat sa fie pregatit pentru inceperea scolii. La 7-12 ani se refac fisurile alveolare, adica despicaturile de gingie. Interventii de retusare sunt necesare pana la varsta majoratului ori de cate ori dezvoltarea faciala a copilului impune imbunatatirea aspectului. Eu proiectez in memorie aceste etape inca de la prima interventie si de-abia la 18 ani pot fi sigur de rezultat, cand se definitiveaza dezvoltarea capului", marturiseste profesorul Dan Enescu.
In tot acest timp, copilul va face exercitii de vorbire sub indrumarea unui logoped. El este consultat periodic si de un ortodentist, pentru ca malformatiile gurii sunt insotite de pozitionari vicioase ale dintilor.
Malformatii ale urechii
Urechile clapauge sau lipsa pavilionului auricular sunt alte malformatii frecvent intalnite la nou-nascuti. Malformatiile urechii se opereaza intre 6 si 12 ani, cand pavilionul auricular se dezvolta in proportie de 95%. Cele mai laborioase operatii se fac in cazul copiilor carora le lipseste pavilionul auricular. Chirurgii plasticieni le reconstruiesc urechea din fragmente proprii de cartilaje costale, prelevate in forme asemanatoare anatomiei pavilionului auricular. "Urechea lipsa se modeleaza dupa forma celeilalte urechi. Daca ambele urechi sunt insuficient dezvoltate, acestea se vor reface dupa forma urechilor altui copil cu trasaturi asemanatoare", precizeaza prof. dr. Dan Enescu.
|
RESPONSABILITATI. Parintii unui copil cu malformatii trebuie sa stie ca de la nasterea micutului ei au responsabilitati suplimentare comparativ cu altii. Tratamentul malformatiilor faciale este complex, indelungat si multidisciplinar. Pentru a-i asigura copilului lor sansele de a duce o viata normala, parintii trebuie sa se prezinte la fiecare consult de specialitate la termenele stabilite. Si chirurgul plastician are o responsabilitate uriasa, pentru ca rezultatele operatiilor ulterioare depind de fiecare gest operator si fiecare fir prins in timpul primelor interventii.
|
|
|
TRAUMATISME. Alte operatii plastice realizate frecvent in cazul copiilor sunt cele necesare in urma unor traumatisme la nivelul nasului, mainilor, picioarelor etc. Traumatismele nasului pot necesita reconstructia in totalitate a piramidei nazale, interventii repetate uneori pana la varsta de 18 ani. Potrivit profesorului Dan Enescu, "pentru reconstructia nasului se folosesc tegumente (piele) din diferite zone si cartilaje din pavilionul auricular, din spatele urechii". In cazul traumatismelor este foarte importanta prezentarea de urgenta la o clinica de chirurgie plastica.
|
|
|
CAUZE. Malformatiile congenitale apar din cauze care nu se pot preciza cu certitudine. Ceea ce se stie in mod sigur este ca orice factor agresiv isi poate pune amprenta asupra dezvoltarii fatului: alimentatia deficitara a mamei, stresul, fumatul, alcoolul, unele medicamente, pozitionarea intrauterina anormala a fatului.
|
|
|
SPITALE. La Spitalul "Grigore Alexandrescu" sunt operati anual 60 de copii cu despicatura de buza si palat si alti 20 cu malformatii ale urechii. Operatii similare se mai realizeaza in Bucuresti la Spitalul "Marie Curie" si la Spitalul de Stomatologie, iar in tara la spitalele judetene din Timisoara, Tg. Mures, Iasi, Cluj, Brasov.
|
|