Creşterea în înălţime a tinerilor este influenţată în proporţie de 60-80% de factorul genetic. Există formule de calcul ce estimează înălţimea finală în funcţie de înălţimea părinţilor. Creşterea în înălţime este influenţată şi de alţi factori precum: alimentaţia necorespunzătoare, somnul insuficient, sedentarismul, fumatul, deficitul de vitamine/ minerale sau anumite afecţiuni cronice precum boala celiacă (intoleranţă la gluten), hipo-tiroidismul pot determina o stag-nare sau chiar o înălţime finală mică dacă nu sunt diagnosticate şi corectate la timp. De asemenea, debutul pubertăţii poate inf luenţa înălţimea finală, o pubertate precoce determinând închiderea mai rapidă a cartilajelor de creştere şi o talie finală mică. Adolescenţii aflaţi în procesul de dezvoltare și maturizare fizică și sexuală trebuie să aibă o alimentaţie corespunzatoare din punct de vedere calitativ și cantitativ în care să predomine alimentele neproce-sate termic, fructele, legumele proaspete, seminţele, oleaginoase (alune de pădure, caju, fistic), evitând excesul de grăsimi, dulciuri, făinoase, fast- food etc. O dietă echilibrată trebuie să conţină toate grupele de alimente după cum urmează: cereale, carne, pește, ouă, lactate, fructe și legume. Se vor consuma alimente bogate în acid lipoic și acizi grași omega 3 (ulei de măsline, cocos, pește, avocado), nutrienţi esenţiali pentru procesul de învăţare și memorare. Adolescentele care recurg la diete nesănătoase de slăbire, regimuri foarte restrictive ce privează organismul de o serie de nutrienţi, înfometare, pastile de slăbit, sunt predispuse la o serie de probleme nutriţi- onale și psihologice cum ar fi anemiile, avitaminozele, d e zechilibre hormonale, tulburări de comportament alimentar tip anorexie – bulimie. Acestea din urmă trebuie tratate ca urgenţe medicale deoarece duc la alterarea importantă a stării de sănătate și chiar la deces.
Dr. Amalia Popescu, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica Polisano Plaza București