x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunt peltic si ma tratez

Sunt peltic si ma tratez

00 0000   •   00:00

Copilul tau pronunta gresit unele cuvinte? Are probleme la scoala din pricina dificul-tatilor de vorbire sau de in-susire a scrisului si cititului?

Copilul tau pronunta gresit unele cuvinte? Are probleme la scoala din pricina dificultatilor de vorbire sau de insusire a scrisului si cititului? Ii este greu sa exprime un gand si cand o face repeta prima silaba? Ar vrea sa spuna ceva si parca intra in "sete de aer"? Psihologul Mirela Zivari spune ca toate acestea reprezinta motive pentru care copilul trebuie consultat de un logoped (specialist in terapia vorbirii). Aproximativ 10% dintre copii au tulburari de vorbire.

Etapele vorbirii

In mod normal, un copil ar trebui sa gangureasca de la 3 luni si sa emita vocale de la 4-5 luni. Pe la 6 luni incepe sa pronunte silabe, iar de la 1 an rosteste cuvinte cu sens. Copilul foloseste onomatopee de la 1 an si jumatate si formeaza propozitii in jurul varstei de 2 ani.

Urmeaza perioada negatiei, rostind in mod insistent "nu" de la 2 ani si jumatate. Abia la 3 ani foloseste pronumele personal "eu". Dupa aceasta perioada devine curios, incepand sa puna multe intrebari. Cea mai frecventa este intrebarea "de ce?", care intra in preferintele lui dupa 4 ani.

Daca aceste etape nu sunt parcurse de copil, parintii trebuie sa se adreseze logopedului. Psihologul Mirela Zivari atrage atentia ca limbajul este esential pentru dezvoltarea copilului. "Nimic nu putem realiza in afara limbajului. Claritatea exprimarii este fundamentala, isi pune amprenta asupra personalitatii, conditioneaza performantele, progresul. Defectele de vorbire, tulburarile de scris, de citire, de voce, imposibilitatea de a ne exprima oral, in scris, prin desen ne afecteaza, ne impiedica sa fim noi insine."

Terapie

Pentru corectarea deficientelor de vorbire s-a realizat un sistem de terapie logopedica. Cu ajutorul metodelor specifice, logopedul ajuta copilul sa rosteasca clar ganduri, dorinte, nemultumiri. In cazul copiilor se recomanda ca terapia sa inceapa cat mai devreme: cel putin de la varsta prescolara. "Un element fundamental in construirea viitorului adult responsabil, sociabil, competitiv este cuvantul", motiveaza psihologul Mirela Zivari importanta instituirii precoce a terapiei.

CAUZE. Tulburarile de vorbire pot fi cauzate de un deficit auditiv (hipoacuzie). Din pricina perceptiei slabe a sunetelor, copilul nu mai reuseste sa diferentieze sunetele asemanatoare. O alta cauza este reprezentata de miscarile defectuoase ale gurii sau de malformatii congenitale ale limbii, dintilor, boltei palatine. Pe de alta parte, tulburarile de vorbire apar in cazul unei imaturitati psihoafective a copilului. Asta inseamna un refuz al copilului de a creste, in timp ce parintii continua sa-l cocoloseasca.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Exista unele situatii in care parintii trebuie sa ia in calcul posibilitatea de a apela la terapia vorbirii chiar inainte de varsta prescolara. "Cand parintii au suspiciunea de hipoacuzie sau de intarziere psihomotorie accentuata, este bine sa se adreseze logopedului inainte de a implini varsta de 2 ani, deoarece in primii trei ani copilul achizitioneaza un imens material verbal, chiar daca posibilitatile de comunicare sunt limitate", recomanda psihologul Mirela Zivari.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului