x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunt timida, dar ma tratez

Sunt timida, dar ma tratez

21 Feb 2006   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Prieteniile care se leaga in perioada adolescentei, in liceu sunt cele mai durabile. Cel putin asa spunea unul dintre profesorii mei din liceu: "Acum e momentul sa va faceti prieteni, pentru ca o data ce ati ajuns la facultate intervin interesele, problemele, concurenta...
Adevaratele prietenii sunt cele din liceu". Atunci nimeni nu prea intelegea ce a vrut de fapt sa ne spuna doamna profesoara. Insa pe masura ce timpul a trecut mi-am dat seama ca avea dreptate. Cei mai buni prieteni sunt cei de care ne-am apropiat in perioada adolescentei, poate cea mai frumoasa a vietii noastre. Pentru ca intre 15 si 19 ani se formeaza caracterele tinerilor, iar unul dintre rolurile esentiale in procesul de formare umana il are grupul de prieteni sau de colegi. Primul pas in legarea unei prietenii, cel decisiv, il reprezinta integrarea si adaptarea la un colectiv. Aceasta etapa este cu atat mai dificila, cu cat "varsta adolescentei se caracterizeaza prin nesiguranta si cautarea identitatii: «Cine sunt eu?» sau «Ma plac ceilalti asa cum sunt?». Raspunsurile la aceste intrebari apar doar in momentul in care tanarul se raporteaza la un colectiv", explica psihologul Oana-Maria Olteanu, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Prima impresie


Adolescenta este o perioada in care tanarul se afla frecvent in situatia de a se integra unor colective. Prima impresie despre un colectiv "cantareste" enorm. Astfel, imaginea pe care adolescentul o are despre un colectiv poate sa nu corespunda realitatii, fiind influentata de propriile dorinte legate de cum ar trebui sa fie colectivul respectiv. Adolescentul trebuie sa stie ca prima impresie este si ea trecatoare. Si ca, uneori, chiar cei cu care ne intelegem cel mai bine la inceput ulterior se pot dovedi total opusi asteptarilor adolescentului.

In fata acestor realitati, adolescentii sunt mai mult sau mai putin pregatiti. Unii sunt mai comunicativi si se adapteaza usor. Probleme de integrare intr-un colectiv apar in cazul adolescentilor timizi. Pentru ei, adaptarea e mai dificila si din aceasta cauza unii isi pierd increderea in sine. In cazul timizilor, parintii au un rol esential. Ei trebuie sa observe daca tanarul este abatut, tacut, preocupat. Parintii sunt cei care pot sa il ajute, incercand sa abordeze discret subiectul privind prietenii lui, grupul din care face parte. Astfel, tanarul poate descoperi solutii pentru unele probleme de integrare, se elibereaza de unele temeri, capata curajul de a infrunta realitatea. "In caz contrar, adolescentii care nu vor reusi sa se regaseasca si se vor simti respinsi de grupul obisnuit de prieteni vor avea tendinta sa se refugieze intr-un alt grup, poate chiar unul de delincventi", avertizeaza psihologul Oana-Maria Olteanu.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului