x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Tabac, alcool, dar mai ales droguri

Tabac, alcool, dar mai ales droguri

de Mirela Dădăcuş    |    24 Feb 2009   •   00:00

Fumatul, consumul de alcool, dar şi de droguri sunt cele mai frecvente vicii ale tinerilor din zilele noastre. Nu este nevoie de prea multe motive pentru a-ţi însuşi un astfel de comportament.



Este suficient un cerc de prieteni care împărtăşesc aceleaşi obiceiuri nesănătoase. Cei mai mulţi dintre tinerii "consumatori" nu cunosc însă riscurile la care se expun, avertizează medicii. Acestea variază în funcţie de cât de sensibili sunt adolescenţii în faţa viciului. De exemplu, consumul de alcool  în rândul tinerilor ar putea avea efecte profunde şi ireversibile asupra structurii şi funcţiei creierului. În plus, alcoolul afectează vederea, determină creşterea tensiunii arteriale, "otrăveşte" ficatul, afectează buna funcţionare a rinichilor, favorizează apariţia anemiei şi poate scădea forţa musculară.

Studiile întreprinse de-a lungul timpului au arătat că adolescenţii, în special fetele, cad mai uşor victime consumului de alcool, spre deosebire de adulţi. Asta înseamnă că ei sunt mai expuşi riscului de a deveni delincvenţi sau de a se infecta cu HIV şi aceasta pentru că alcoolul îi determină să renunţe la sexul protejat. Se pare că vinul este băutura preferată a tinerilor. Ei consideră că, din cauza gustului dulce, vinul nu conţine prea mult alcool. Cu toate acestea, berea este cea mai accesibilă băutură, fiind mai ieftină şi mai uşor de procurat.

FUMATUL
Fumatul se află pe locul al doilea în topul viciilor tinerilor şi este o consecinţă a consumului de alcool. Şi de această dată anturajul joacă un rol important în iniţierea fumătorului. Consumul de tutun la vârste fragede este considerat de specialişti ca "boală pediatrică", iar în unele zone ale lumii se poate vorbi despre o "epidemie pediatrică". În timp ce unii dintre tineri fumători renunţă la tutun după câteva ţigări "experimentale", alţii continuă şi devin fumători zilnici. Din păcate, ţigara conţine peste 4.000 de substanţe chimice, unele iritante, iar altele (peste 50) cancerigene. Dintre acestea, menţionăm gudronul (lichid vâscos ce conţine majoritatea substanţelor cancerigene), benzenul (solvent industrial, provenit din petrol) şi cromul (utilizat la fabricarea vopselelor). Aceste substanţe sunt eliberate în aer ca particule şi gaze. Pneumologii atrag atenţia că substanţele din fumul de ţigară pot interacţiona între ele, favorizând astfel apariţia cancerului. Printre efectele fumatului la tineri se numără tulburările sistemului respirator (tinerii care fumează au de trei ori mai multe probleme cu respiraţia decât nefumătorii), dependenţa, precum şi asocierea cu alte droguri. Mai mult, fumatul afectează performanţa şi rezistenţa tinerilorr care practică un sport de performanţă, fiind totodată şi un factor declanşator al bolilor de inimă. Majoritatea tinerilor fumători devin dependenţi de nicotină în adolescenţă, motiv pentru care cresc riscurile apariţiei unor boli corelate cu tabagismul.

Marijuana şi haşişul sunt printre cele mai consumate droguri la nivel mondial în rândul tinerilor. Specialiştii spun că între consumul de droguri şi cel de ţigări există o legătură semnificativă, în sensul că cei mai mulţi consumatori de droguri se recrutează din rândul fumătorilor. Marijuana este un amestec din frunze, tulpini şi inflorescenţe mărunţite ale plantei numite canabis. Este un drog periculos, mai ales că a crescut numărul utilizatorilor lui şi a scăzut vârsta de la care se începe consumul. Marijuana este un halucinogen cu efecte antidepresive şi dezinhibitoare, similare alcoolului. Efectele fumatului se resimt în general după câteva minute. Drogul se acumulează în ficat, plămâni, creier, testicule şi alte organe. Consumatorul cronic de marijuana este predispus la răceli frecvente, pneumonii, bronşite, emfizem pulmonar, astm bronşic şi cancer.

STUDIU
Rezultatele ESPAD, cea mai amplă cercetare asupra obiceiurilor adolescenţilor de a fuma sau consuma alcool şi droguri, vor fi publicate la 26 martie a.c. Studiul a fost realizat între 1995 şi 2007, pe tineri din 35 de state europene, printre care şi România. Datele parţiale arată că, în decursul unui an, 80% dintre tinerii din ţara noastră au consumat alcool, 62% au fumat, iar 3% au consumat marijuana sau haşiş.

RISCURI
Consumul de droguri are multiple efecte negative asupra sănătăţii, de la simple tulburări de digestie până la boli fatale, precum SIDA sau hepatita C. Efectele diferă în funcţie de substanţa psihoactivă folosită, de metoda de consum şi de frecvenţă. Unele droguri, precum heroina, creează dependenţă. Chiar dacă se renunţă temporar la acest drog, există riscul reluării acestui obicei.

×
Subiecte în articol: alcool droguri sănătatea adolescentului