Trombofilia este o tendință anormală a sângelui de a forma cheaguri în interiorul vaselor de sânge. Dacă nu este o predispoziție ereditară, apariția acestei boli poate fi declanșată de fumat, anticoncepționale, sedentarism prelungit sau de mersul la altitudini prea mari, activitate care scade presiunea de la nivelul sângelui arterial.
Pacientele însărcinate, diagnosticate cu trombofilie, au o probabilitate mai mare de a dezvoltă complicații, chiar sub tratament, față de celelalte gravide, ne-a explicat Dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Cum se manifestă trombofilia
În formele ușoare ale bolii, simptomele sunt destul de generale. Sunt de luat în seamă migrenele și evoluția sarcinilor anterioare. În formele mai severe, pot să apară dureri de cap intense, pierderi de cunoștință, amețeli, dificultăți la mers sau probleme de respirație.
Diagnosticul. Dacă nu există cazuri în istoricul familiei, femeile însărcinate sunt investigate pentru trombofilie dacă apar avorturi spontane, întârzieri de creștere a fătului, modificări ale circulației uterine, creșterea tensiunii arteriale sau după identificarea, la ecograf, a “îmbătranirii placentei”. Există o serie de analize genetice în urma cărora se stabilește tratamentul adecvat și calendarul optim de monitorizare a sarcinii.
Citeste continuarea pe ideisanatoase.ro