Căt căntăreşte? Căt măsoară? Sunt intrebări pe care le-ai auzit de sute de ori de cănd s-a născut bebe. Insă puţini ştiu care sunt valorile medii ale greutăţii, inălţimii şi ale perimetrului cranian la nou-născuţi.
Căt căntăreşte? Căt măsoară? Sunt intrebări pe care le-ai auzit de sute de ori de cănd s-a născut bebe. Insă puţini ştiu care sunt valorile medii ale greutăţii, inălţimii şi ale perimetrului cranian la nou-născuţi. Ne lămureşte dr Cornelia Preda, medic primar neonatolog la Maternitatea Spitalului Clinic "Filantropia".
Un bebeluş născut la termen, adică după o perioadă gestaţională de 38-42 de săptămăni, are in mod normal o greutate situată intre 2,6 kg şi 4 kg, media normală fiind de 3,5 kg. In primele 3-4 zile de la naştere este firesc ca nou-născutul să piardă aproximativ 10% din greutatea cu care a venit pe lume. De exemplu, un bebeluş care avea 3,5 kg la naştere pierde 350 de grame. Asta nu trebuie să ingrijoreze părinţii. Nou-născutul trebuie să recupereze greutatea de la naştere cel mai tărziu pănă in a 15-a zi de viaţă. La sfărşitul primei luni de viaţă, copilul are in plus 500-750 de grame. Apoi, in mod normal, greutatea de la naştere se dublează la 6 luni şi se triplează pănă la un an.
Lungime şi perimetrul capului
Lungimea bebeluşului născut la termen variază intre 46 şi 54 de centimetri, valoarea medie fiind 50 de centimetri. In mod normal, in primele 3-4 luni, ritmul de creştere a copilului este foarte rapid, el căştigănd in lungime 4-6 centimetri pe lună. In primul an, sugarul creşte in medie cu 25 de centimetri. Copiii care cresc mai mult sau mai puţin pentru vărsta lor pot moşteni trăsăturile părinţilor. Există insă unele tulburări hormonale care duc fie la accelerarea ritmului de creştere, fie la blocarea acestuia.
Perimetrul cranian variază intre 32 şi 36 de centimetri, in cazul copiilor născuţi la termen. Perimetrul craniului se măreşte cu 0,5-1 centimetru pe săptămănă in primele 2-4 luni, creşterea fiind de 12 centimetri pe parcursul primului an de viaţă.
Temperatura corporală a bebeluşului este mai mare decăt a mamei, imediat după naştere. Insă aceasta scade treptat la 37 de grade Celsius şi este influenţată de temperatura mediului ambiant, pentru că sistemul de autoreglare a temperaturii corporale nu este incă suficient dezvoltat. Picioruşele şi mănuţele sunt mai reci decăt restul corpului, motiv pentru care trebuie acoperite cu ciorăpei şi mănuşi.