Un studiu efectuat pe 2,6 milioane de persoane a arătat că mai multe afecţiuni ale copiilor, în special afecţiuni psihice, pot fi puse pe seama vârstei tatălui în momentul în care a conceput copilul.
Cu cât tatăl este mai bătrân atunci când concepe copilul, cu atât creşte riscul ca acesta să aibă afecţiuni precum autism, hiperactivitate, deficit de atenţie, tulburări bipolare, schizofrenie precum şi tentative de suicid sau dependenţe.
Studiul, efectuat de Universitatea Indiana din SUA în colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia, sugerează că mutaţiile spermei, mult mai dese la bărbaţii mai în vârstă, ar fi de vină.
Experţii spun, însă, că avantajele de a avea un tată mai matur sunt mai mari pentru copii decât aceste dezavantaje.
În cadrul studiului, aproximativ 2,6 milioane de persoane au fost monitorizate. În urma analizei datelor, luându-se ca standarde starea de sănătate a copiilor făcuţi de taţi la 24 de ani şi cea a copiilor făcuţi la 45 de ani, datele au indicat că:
* autismul este de trei ori mai întâlnit la a doua categorie;
* că riscul de hiperactivitate şi deficit de atenţie este de 13 ori mai întâlnit la a doua categorie;
* că incidenţa psihozelor este de două ori mai mare la a doua categorie;
* că tulburările bipolare sunt de 25 de ori mai întâlnite la a doua categorie;
* că incidenţa tentativelor de suicid şi a dependenţelor de substanţe psihotrope este de 2,5 ori mai mare la a doua categorie;
* că notele copiilor din a doua categorie sunt mai mici.
Cercetătorii atrag totuşi atenţia că aceste riscuri sunt rare în general, deci dublarea lor nu este semnificativă pentru populaţia generală.
Doctorul Brian D'Onofrio, implicat în cercetare, spune totuşi că datele sunt surprinzătoare.
"Studiul arată că amânarea momentului în care sunt concepuţi copiii duce la creşterea riscului ca acei copii să dezvolte tulburări psihice şi probleme la şcoală. Poate că familiile, doctorii şi societatea în general ar trebui să privească cu mai multă atenţie avantajele şi dezavantajele amânării conceperii copiilor", spune D'Onofrio.
Cercetătorii cred că de vină pentru creşterea riscurilor de sănătate ar fi diminuarea calităţii spermei bărbaţilor, pe măsură ce aceştia îmbătrânesc.
Bărbaţii pot concepe copii la orice vârstă, după maturizarea sexuală. În timp, însă, mecanismul de copiere a celulelor începe să dea din ce în ce mai multe erori. Acest lucru înseamnă că spermatozoizii bărbaţilor mai în vârstă au mai multe mutaţii decât la bărbaţii tineri, o posibilă explicaţie pentru riscurile de sănătate mai frecvente la copiii concepuţi de taţi mai bătrâni.
Psihiatrul James MacCabe spune că decizia de a concepe un copil nu ar trebui influenţată de acest studiu sau de alte studii similare.
"Vreau să spun foarte clar că bărbaţii nu ar trebui să decidă dacă fac sau nu copii doar în funcţie de acest stuiu, sau de alte studii similare. Riscurile constatate rămân totuşi mici", spune psihiatrul.
Acesta adaugă că avantajele de care se bucură copiii făcuţi de taţi mai bătrâni - o famile stabilă, venituri mai mari etc - sunt probabil mai mari decât dezavantajele constatate de studiu.
"Acestea fiind spune, rămâne totuşi o îngrijorare. Probabil că rata psihozelor va creşte în viitor", spune psihiatrul, arătând că tendinţa generală este ca bărbaţii să amâne momentul în care fac copii.