x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 4 simptome care te trimit la medic

4 simptome care te trimit la medic

de Steluta Indrei    |    12 Sep 2011   •   21:00
4 simptome care te trimit la medic

Preocupate cu tot felul de indatoriri, impartite intre serviciu, casa si copii, aflate intr-o permanenta criza de timp, femeile trec propria sanatate pe ultimul plan. Dar neglijarea simptomelor pe care corpul le semnaleaza poate avea consecinte dramatice. Iata doar patru semnale de alarma ce trebuie luate in serios de femei.

Sangerari intermenstruale
Manifestari: Sangerarile in afara perioadei menstruale pot avea multiple semnificatii. Cele mai putin ingrijoratoare au legatura cu uitarea unei pastile anticonceptionale sau adoptarea unui nou sterilet. Printre cauzele serioase ale sangerarii intermenstruale se numara sarcina extrauterina, o infectie genitala sau o leziune interna care poate reprezenta debutul unui cancer uterin, avertizeaza doctorul Gabriel Lemnete, medic primar ginecolog la Spitalul Polizu.

Recomandare: Doar medicul ginecolog poate determina cu exactitate cauza sangerarii. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va prezentati la medic. Acesta va efectua un examen clinic de specialitate, frotiu si alte analize pentru determinarea existentei unei infectii.

Modificari ale sanilor
Manifestari: Modificarile formei sanului (este umflat sau este lasat) ori ale aspectului pielii (inflamatie, inrosire, infectie, nodul) pot fi semne ale cancerului mamar, precizeaza medicul.

Recomandari: Faceti o programare la medicul ginecolog. Acesta va examina starea ambilor sani, iar daca suspecteaza existenta unei tumori va prescrie efectuarea unei mamografii.

Medicul ginecolog Gabriel Lemnete le sfatuieste pe femei sa isi autoexamineze sanii in fiecare luna, la o saptamana dupa menstruatie, cand sanii sunt mai putin congestionati. Efectuand periodic aceasta autoexaminare va veti obisnui cu forma, consistenta si aspectul propriilor sani, astfel ca veti putea sesiza orice eventuala modificare. Examinarea se face in oglinda. Mai intai, tineti mainile in solduri sau impreunate deasupra capului, observati sanii din fata si din profil, cautand orice asimetrie, deformare, proeminenta, adancitura, modificare de culoare si de aspect la nivelul pielii sau existenta rectractiei unui mamelon.

In continuare, stati in picioare in fata oglinzii sau culcata si palpati-va sanii prin miscari circulare. Puneti mana stanga la ceafa si incepeti examinarea sanului stang cu mana dreapta. Efectuati miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic, cu degetele intinse, pornind din partea cea mai de sus a sanului, sub clavicula, apoi pe toata suprafata sanului, descriind un cerc. Apoi reluati miscarile cu un centimetru mai jos si formati un alt cerc complet. Continuati cu cercuri din ce in ce mai mici, pana in centrul sanului. Aici, palpati usor mamelonul si strangeti-l usor cu degetele, pentru a evidentia eventualele scurgeri. Asemanator examinati si sanul drept, cu deosebirea ca tineti mana dreapta la ceafa.

Menopauza precoce
Intreruperea brusca a menstruatiei in cazul femeilor cu varsta intre 30 si 45 de ani, in conditiile in care este exclusa existenta unei sarcini, poate semnala instalarea menopauzei precoce, spune doctorul Gabriel Lemnete. Disparitia menstruatiei este insotita in cazul mentruatiei de bufeuri, instabilitate emotio­na­la, stari de nervozitate, depresie, insomnii, uscaciune vaginala, dureri si tensiune la nivelul sanilor, incontinenta urinara, aspect imbatranit al pielii.

Recomandare: Important este ca femeile sub 45 de ani sa se prezinte la medic cat mai repede dupa intarzierea menstruatiei si sa nu astepte aparitia acestor simptome care le afecteaza calitatea vietii, subliniaza medicul. Din pacate, numeroase femei tinere neglijeaza faptul ca nu mai au menstruatie de multe luni si amana consultul medical, mai ales daca isi fac un test de sarcina, iar rezultatul este negativ, constata in practica de zi cu zi medicii ginecologi.

Hemoragii genitale dupa menopauza
Orice sangerare genitala dupa 12 luni de la aparitia menopauzei este un semnal de alarma, indiferent daca este limitata la cateva pete de sange sau este o hemo­ragie masiva. Acest simptom impune prezentarea de urgenta la medicul ginecolog. Uneori, la originea simptomului este o afectiune benigna (infectie, polipi), alteori, cauza o poate reprezenta cancerul in sfera genitala (de col uterin sau de endometru). Oricum, numai medicul ginecolog este in masura sa stabileasca exact cauza si tratamentul acestor hemoragii.

Recomandare: Multe femei fac greseala de a consi­dera ca dupa menopauza consultatiile ginecolo­gice nu mai sunt necesare. Riscul aparitiei unor boli in sfera genitala se mentine si dupa varsta de 50-55 de ani. Influentate de transformarile fizice si psihice induse de menopauza, femeile sunt tentate in priveasca in diferite feluri o astfel de hemoragie genitala. Unele o considera restaurarea ciclului menstrual si prelungirea feminitatii. Altele o ignora pur si simplu, considerand ca este o simpla si inofensiva manifestare specifica acestei perioade. Lu­crurile nu stau deloc asa, spune ­doctorul Gabriel Lemnete. De obicei, pana la instalarea menopauzei, menstruatiile devind mai rare si mai scurte, pana cand se opresc complet. Daca in aceasta perioada sau dupa 12 luni de la ultima menstruatie femeia prezinta hemoragii vaginale, acestea nu au nici o legatura cu ­simptomele menopauzei si, de aceea, trebuie investigate de medicul ginecolog.

Sfatul medicului
Un studiu realizat recent in tara noastra demonstreaza neglijenta majora a romancelor fata de controalele ginecolo­gice. Raspunsurile la intrebarea 'Cat de des ati facut un control ginecologic?' sunt edificatoare: 25% dintre romance nu au facut niciodata un control ginecologic, 22% merg la ginecolog o data la trei ani sau mai rar, 23% fac o data pe an un control ginecologic si 15% merg o data la sase luni sau mai des la medicul ginecolog. Doctorul Gabriel ­Lemnete recomanda ca, dupa varsta de 30 de ani, femeile sa efectueze anual un control ginecologic de rutina.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei