x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei „Cartofii prajiti sunt potential cancerigeni"

„Cartofii prajiti sunt potential cancerigeni"

15 Apr 2004   •   00:00

„Cartofii prajiti sunt potential cancerigeni." Este anuntul pe care il vor gasi in curand consumatorii californieni pe etichetele lipite pe cutiile de cartofi prajiti.

La originea acestui scenariu catastrofic pentru lanturile fast-food se afla acrilamida, o substanta existenta in unele alimente si care este producatoare de cancer la animale.

INFORMARE. Anuntul respecta reglementarea cunoscuta sub numele de Propunerea nr. 65 pe care californienii au aprobat-o deja prin referendum. Aceasta propunere stipuleaza ca publicul trebuie sa fie in mod explicit informat asupra substantelor existente in unele alimente, despre care se cunoaste ca provoaca unele forme de cancer, avorturi si alte tulburari ale functiilor reproducerii. Inca din 1990, in California, s-a stabilit ca acrilamida este cancerigena. Dupa 12 ani, cercetatorii suedezi au ajuns la o concluzie similara: acrilamida din cartofii prajiti este periculoasa. „Potential cancerigena" a fost definita acrilamida si de catre Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului din Lyon, inca din 1994. Totusi, studiile n-au adus argumente clare in privinta legaturii dintre aceasta substanta si cresterea pericolului cancerelor digestive. Cu exceptia unui studiu realizat in 1999 pe 8.508 persoane care a descoperit ca riscul cancerului de pancreas creste sub influenta acestei substante.

AMIDON. Acrilamida se formeaza sub efectul caldurii la peste 180 grade Celsius in unele alimente care au in compozitie amidon: cartofi prajiti, chips, biscuiti, paine, cereale folosite la micul dejun. Dar analizele au decoperit aceasta substanta si in alune prajite si cafea... Potrivit Food and Drug Administration din SUA, care a testat prezenta acrilamidei in 700 de alimente, 40% dintre alimentele folosit curent contin substanta cancerigena.

REPLICA. Acrilamida este un subiect care nelinisteste nu numai in SUA, dar si in Europa. Numeroase asociatii ale consumatorilor din tarile europene avertizeaza consumatorii asupra prezentei acrilamidei in alimente. In acelasi timp, nici societatile agro-alimentare nu stau cu bratele incrucisate. Pentru a limita nivelul acrilamidei in produsele lor, societatile producatoare au adaugat in compozitie cisteina sau alte minerale cum ar fi calciul pentru a bloca formarea acrilamidei. Alte societati sunt pe punctul de a-si modifica modul de preparare termica a produselor lor. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă