x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevarat sau fals

Adevarat sau fals

05 Mar 2006   •   00:00
Durerile de dinti sunt provocate numai de carii?
Fals. De multe ori, de durerile de dinti sunt vinovate gingiile. Extractiile dentare determinate de aparitia bolilor gingivale (gingivita si parodontita) sunt de cinci ori mai frecvente decat extractiile din cauza cariilor.

Cititul la lumina slaba afecteaza vederea?
Fals. Oftalmologii afirma ca cititul la lumina veiozei sau a computerului nu influenteaza deloc acuitatea vizuala. Muschii oculari sunt suprasolicitati si apare oboseala. Atat si nimic mai mult.
Lumina artificiala favorizeaza aparitia cancerului? Fals. "Oamenii nu ar trebui sa ia in seama acest mit, deoarece studiul care l-a confirmat a fost restrans si s-a realizat doar pe soareci de laborator, iar rezultatele nu sunt relevante", explica dr. Hazel Nunn, de la Centrul de Cercetare a Cancerului.

Biroul de la serviciu gazduieste mai multi microbi decat o toaleta publica?
Adevarat. "Toaletele sunt curatate si dezinfectate periodic, in timp ce birourile de la serviciu sunt doar sterse de praf", arata prof dr. Peter Gilbert, de la Universitatea din Manchester. Asa ca nu ar fi o idee buna sa va mancati sandvisul direct de pe birou...

Diabetul este o afectiune rara si care nu pune viata in pericol?
Dimpotriva. Diabetul este o afectiune care apare din ce in ce la mai multe persoane. Ar putea fi vorba chiar de o epidemie de diabet. In plus, aceasta boala este un ucigas in serie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă