x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Afecţiuni ale coloanei sau infecţie urinară?

Afecţiuni ale coloanei sau infecţie urinară?

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    10 Aug 2009   •   00:00
 Afecţiuni ale coloanei sau infecţie urinară?
Sursa foto: /Stockxpertcom

Aproape întotdeauna durerea lombară joasă presupune multe întrebări din partea pacientului sau probleme de diagnostic pentru me­dic. Deoarece această durere poate fi rezultatul afectării structurilor osoase, musculare, ligamen­tare, articulare sau nervoase locale. Sau poate fi suferinţa altui organ care iradiază aici.

Foarte des durerea se produce prin afec­tarea muşchilor sau a ligamen­telor, cau­zată de traumatisme, s­u­pra­solicitare, miş­cări de întindere, ră­su­cire, ridicare. În acest caz, durerea este localizată, medie sau severă, însoţită de contractura musculară, zona respectivă e sensibilă la atingere, durerea se ac­cen­tu­ea­ză la anumite mişcări şi ce­dea­ză la re­paus sau în anumite poziţii. Apare, de obi­cei, episodic, este mai puternică în pri­mele două-trei zile, pentru a ceda treptat în câteva zile sau săptămâni.

Alteori, du­re­rea se produce prin iritarea sau compresia unui nerv, putând fi determinată prin diferite afecţiuni locale: hernie de disc, stenoza canalului spinal, defecte ale vertebrelor cu aşezarea lor în poziţii vicioa­se, fracturi. În acest caz, apare o du­re­re severă, care începe în zona lombară şi co­boară în fese, coapse, pe picior, putând fi însoţită de slăbiciune musculară, amor­ţeală, furnicături.

Afec­ţiu­nile articulare locale sunt fie degene­rative, apărute cu vârsta, fie de natură in­flamatorie, şi se manifestă prin durere de intensitate me­die, dar persistentă în timp, prin în­ţe­penire, simptomele fiind mai evidente dimineaţa şi diminuându-se pe măsură ce articulaţia se mobilizează.

Durerea din diferite maladii ale orga­nelor abdominale poate iradia în zona lombară: procese inflamatorii pelvine care interesează uterul, ovarele sau trompele, boli ale pros­tatei,  pancreatita, afecţiuni ale ve­zicii biliare, anevrism aortic etc. În special infecţiile sau calculii re­nali ridică probleme de diagnostic, pentru că, uneori, simptomatologia este es­tompată, ne­specifică.

De obicei, in­fec­ţiile se manifestă prin febră, durere lombară, arsuri la urinare, urină tulbure sau cu sânge. Du­re­rea este mai intensă noap­tea, în pe­ri­oadele de odihnă, nu e legată de mişcare şi cedează dacă se face tratamentul co­rect, fără a se prelungi săptă­mâni sau luni, ca în procesele coloanei lombare.

Durerea din calculii renali este severă, fără febră sau cu mici ascensiuni febrile, iradiată în jos, spre zona genitală, posibil cu sânge în urină. Nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic dacă durerea severă ur­mea­ză unui traumatism, dacă nu cedează după două-trei zile şi nu vă permite des­fă­şurarea activită­ţilor cu­rente.

Este necesară consultarea medicului şi dacă du­rerea este însoţită de febră, modificari urinare şi alterarea stă­rii ge­nerale sau de simptome neurologice (furni­că­turi, amor­ţeală, slăbiciune) ori dacă nu cedea­ză după două-trei săptă­mâni de tratament recomandat.

Uneori, medicul de familie vă va consulta şi prescrie un tratament, dar alteori e nevoie de consult de specialitate neurologic, ortopedic, reu­matologic. Investigaţiile includ radio­gra­fii lombare, uneori un examen de rezonanţă magne­tică sau tomografic, teste de sânge şi urină pentru excluderea altor afecţiuni.

×