x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Albirea dinţilor: între mit şi realitate

Albirea dinţilor: între mit şi realitate

de Dr. Lucian Claudiu Fatu    |    26 Feb 2008   •   00:00

Aflată în practica stomatologică de mai mult timp în ţări din Vest, cosmetica dentară câştigă din ce în ce mai mult teren şi în România. Una dintre cele mai obişnuite operaţii de cosmetizare a zâmbetului, uşor de aplicat şi cu rezultate vizibile şi durabile, este albirea dentară.

Evoluţia societăţii aduce, pe lângă exigenţe de ordin profesional, material, statutar, noi provocări în conexiune cu cele mai sus amintite.

“Trend”-ul face presiuni asupra “look”-ului nu numai din punct de vedere vestimentar, ci şi din punct de vedere cosmetic, în această categorie intrând din ce în ce mai mult în atenţie estetica dentară.

 

Aflată în practica stomatologică de mai mult timp în ţări din Vest, cosmetica dentară câştigă din ce în ce mai mult teren şi în România. Una dintre cele mai obişnuite operaţii de cosmetizare a zâmbetului, uşor de aplicat şi cu rezultate vizibile şi durabile, este albirea dentară.

 

Ce se albeşte, de fapt, în acest proces?

Structurile dintelui sunt reprezentate de smalţ (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibilă a dintelui), dentina (sub smalţul dentar) şi cementul (substanţa dură ce acoperă rădăcina dentară). Aceste structuri protejează pulpa dentară (aşa-numitul “nerv” al dintelui).

Culoarea naturală a smalţului dentar este alb-translucid, potenţată de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normală a dentinei este galben, dar are o structură poroasă şi anumiţi compuşi provenind din “nervul” dentar trec în dentină, colorând-o în ma­roniu, maroniu-roşcat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o observăm este urmarea unui complex de factori orga­nici sau anorganici ce intervin în cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanţa factorilor interni. Din acest motiv, simpla periere a dinţilor nu poate preveni colorarea dintelui în galben închis, pe măsură ce avansăm în vârstă. Vă puteţi peria o zi întreagă, dar, cu siguranţă, nu veţi obţine o albire a dinţilor! Este momentul în care albirea profesională intervine în spriji­nul dorinţelor dumneavoastră de a vă îmbunătăţi aspectul estetic dentar.

 

Este albirea dinţilor sigură?

Conform statisticilor europene şi americane, opt din zece medici stomatologi practică această manoperă cosmetică. Asociaţia Dentară Americană (ADA) a publicat următoarea declaraţie:

“Prescrisă de medic, albirea la domiciliu cu produse realizate de producători recunoscuţi şi utilizate sub supravegherea medicului stomatolog, într-un timp relativ scurt, este sigură şi recunoscută ca fiind cea mai eficientă deschidere a culorii dinţilor. Materialele de albire ce au primit autorizarea ADA sunt cele mai recomandate”. Desigur, există la ora actuală materiale de albire aprobate şi recomandate inclusiv de asociaţiile profesionale europene, utilizate cu succes în întreaga lume.

 

Sensibilitatea dentară

Procesul de albire conduce la apariţia unei sensibilităţi dentare TEMPORARE! Motivul pentru care apare această sensibilitate este că gelurile de albire pătrund prin smalţ în dentină, care, având o structură poroasă, permite contactul acestora cu structuri senzitive microscopice provenind din pulpa dentară până la acest nivel. În mod normal, logic ar fi ca acest proces să nu poată fi bun pentru sănătatea pulpei dentare. Studiile cli­nice au demonstrat, de-a lungul timpului, că nu au existat îmbolnăviri ale nervului dentar cauzate de produsele de albire. Este demonstrat ştiinţific că albirea dentară realizată cu produse profesionale are un efect protector pentru dinţi, datorită conţinutului perfect dozat de săruri de fluor, ce realizează concomitent cu albirea o remineralizare a structurilor dure dentare.

Albirea dentară nu va putea să îndepărteze petele albe, maronii sau negre datorate cariilor dentare! Acestea pot fi îndepărtate doar prin metoda clasică, mecanică, ajutată de freză!

Procesul de albire nu va reuşi să îndepărteze petele negre datorate obturaţiilor (“plombelor”) vechi de amalgam, acestea putând fi îndepărtate doar prin înlocuirea lor cu ajutorul materialelor composite albe sau prin încrustaţii ceramice realizate la culoarea dintelui. De asemenea, albirea nu va putea îndepărta petele provocate de  fluoroză (intoxicaţie cu fluor) sau petele apărute în urma tratamentelor cu Tetraciciline efectuate în copilărie, acestea putând fi ascunse doar cu ajutorul faţetelor ceramice sau al coroanelor integral ceramice. Oricare alte coloraţii ale dintelui vor dispărea în cursul procesului de albire.

 

Când şi cum puteţi beneficia de albirea dinţilor?

Albirea dentară se realizează numai în urma unei consultaţii la medicul stomatolog, care va stabili cauza colorării din­ţi­lor dumneavoastră şi va alege metoda cea mai potrivită. În urma acestei consultaţii va trebui, în primul rând, să fie tratate toate afecţiunile dentare şi gingivale de care suferiţi: carii, leziuni ale smalţului, parodontite, precedate de o igienizare profesională (detartraj, periaj profesional, air-flow). În urma albirii, toate plombele şi lucrările protetice vizibile vor trebui înlocuite cu unele noi, corespunzătoare noii culori obţinute, deoarece procesul de albire nu se adresează nici acestora, ci numai structurilor dentare naturale!

 

SFATURI. Toate metodele de albire profesionale beneficiază, după procesul în sine, de tratamente destinate desensibilizării, astfel încât confortul ulterior să fie pe măsura efectelor cosmetice obţinute. Aceste tratamente sunt realizate strict cu ajutorul produselor profesionale pe care le puteţi găsi numai în clinicile stomatologice de top. Orice altă metodă de albire dentară efectuată în afara recomandărilor medicului stomatolog, realizată cu produse procurate aleator de la tv, reviste sau magazine nespecializate, prezintă riscuri majore pentru sănătatea dentară. Prin urmare, nu ezitaţi să vă adresaţi cu încredere medicului stomatolog, singurul în măsură să vă recomande cea mai potrivită şi mai eficientă metodă de albire a dinţilor dumneavoastră.

 

METODE ŞI PRO­DU­SE DE ALBI­RE A DINŢILOR. Pastele de dinţi cu efect de albire reuşesc să îndepărteze petele recente datorate unei mese ce a cuprins alimente colorate de genul spanacului, salatelor verzi, sosurilor roşii, vinului roşu, cafelei, ingerate proaspăt. Gelurile de albire pentru acasă le puteţi obţine doar de la medicul stomatolog, în funcţie de cauza colorării dinţilor, şi vor fi aplicate timp de mai multe zile, câte 4-8 ore pe zi, în funcţie de concentraţia gelului, poate fi peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă (10%-16%), până la obţinerea unei nuanţe acceptate de pacient, dar nu mai mult de două săptămâni. Gelurile de albire pentru utilizarea în cabinet au o acţiune mult mai rapidă (45-90 de minute) şi sunt tot peroxizi, dar cu o concentraţie de 35%-36%. Vor fi aplicate strict sub supravegherea medicului sto­matolog, în cabinet, cu protecţie gingivală. Efectul este imediat, pacientul fiind beneficiarul unui nou “look” în tim­­p record. Albirea cu plasmă (ZOOM) este realizată cu ajutorul gelurilor de peroxid de hidrogen, activate de radiaţie luminoasă, cu o intensitate şi durată controlate, de altfel, cea mai eficientă şi rapidă metodă de albire (numai 45 de minute) în cabinetul stomatologic.

 

 
•  Dr Lucian Claudiu Fătu, Medic stomatolog implantolog - Clinica Stomatologică Velvet Dental

×
Subiecte în articol: dintilor dentara albire albirea dentare dintelui