x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alergii de la animalele de companie

Alergii de la animalele de companie

01 Apr 2004   •   00:00

Cainii, pisicile, papagalii, hamsterii si alte animale de companie pot provoca alergii severe proprietarilor lor. In aceste cazuri, solutia este despartirea de acesti buni prieteni.

Convietuirea oamenilor cu animalele de companie in apartamentele nedotate cu spatii in aer liber „a condus la aparitia unor frecvente si importante reactii alergice in randul posesorilor acestor vietuitoare", afirma prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu.

Cainii, pisicile, hamsterii, porcusorii de Guineea, iepurii, pestii din acvarii, papagalii, canarii, sticletii crescuti in apartamente pot reprezenta o sursa de alergii pentru stapanii lor.

Prof. dr. Iamandescu, seful Sectiei de alergologie de la Spitalul Clinic Colentina, spune ca „animalele de apartament prezinta un element comun de pericol pentru cei cu care convietuiesc sau care numai ii viziteaza: declansarea unor reactii alergice. Acestea pot fi manifestari cutanate, precum prurit (mancarime), eczeme sau placarde urticariene la locurile de contact (mai rar, umflarea fetei), manifestari oculo-conjunctivale (prurit, congestie si lacrimare a ochilor) sau respiratorii (rinita si astm). Simptomele apar cand animalul este luat in brate, mangaiat, dar si simpla intrare in casa le declanseaza.

Pestisorii nu sunt de vina

Scuamele (matreata), blana sau fulgii, dar si saliva, mai ales la pisica, urina la hamsteri si dejectiile pasarilor sunt cauzele acestor manifestari. „O mentiune speciala pentru pestisorii din acvarii: nu ei sunt vinovatii! Hrana care li se administreaza, daca este formata din purici de balta (dafnii), este responsabila de toate relele", avertizeaza alergologul Ioan Iamandescu.

„Tratamentul ocazional, pana la eliminarea contactului cu sursa alergiei, consta in administrarea de antihistaminice, mai rar cortizonice, si medicatie simptomatica", recomanda prof. dr. Iamandescu.

Renuntarea la un bun prieten

Despartirea de animalele cauzatoare de alergie aduce o ameliorare vizibila, uneori sinonima cu vindecarea.

„Ca alergolog, avertizez asupra faptului ca «fostii bolnavi», mai ales astmaticii, vor trebui urmariti de medic pe durata a 1-5 ani.

Exista posibilitatea aparitiei unei noi alergii sau a virozei respiratorii recurente, ceea ce poate readuce simptomele alergice si dupa sacrificiul cel mare al renuntarii la prietenii cei mai credinciosi ai intregii familii", precizeaza prof. dr. Iamandescu.
Steluta Indrei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă