Vopsirea parului este o moda fara varsta si care nu tine de sex, pentru ca tot mai multi barbati apeleaza la aceasta metoda de infrumusetare. Insa cei care vor sa isi coloreze parul trebuie sa fie atenti, pentru ca vopseaua de par provoaca alergii.
De-a lungul timpului s-a consolidat ideea conform careia parul vopsit straluceste mai frumos in bataia soarelui decat cel natural, iar toti cei care folosesc aceasta metoda de infrumusetare spera sa obtina o culoare unica. Insa foarte putine persoane constientizeaza pericolul aparitiei efectelor negative: eczemele, alergiile sau chiar caderea parului. Doctorul Philippe Assouly, medic dermatolog la Spitalul Saint Louis din Paris, ii avertizeaza pe cei care vor sa isi schimbe culoarea parului ca vopsirea cu produse chimice poate provoca eczeme sau dermatite de contact la nivelul scalpului. De asemenea, firul de par se deterioreaza foarte usor: devine mai lipsit de elasticitate si se va rupe cu usurinta. Din fericire, precizeaza specialistul, caderea parului nu apare decat in cazuri exceptionale, ca urmare a unei alergii puternice. "Chiar si atunci, caderea parului este doar temporara", arata medicul francez. DEOSEBIRI. In ceea ce priveste diferentele care exista intre produsele de colorare a parului, dr. Philippe Assouly subliniaza ca vopseaua permanenta contine substante cu un risc mai ridicat de aparitie a alergiilor la nivelul pielii capului decat cea semipermanenta sau pe baza de produse naturale. Eczemele pot sa apara insa si in cazul aplicarii de vopsea semipermanenta. Parul blond, desi cel mai dorit, este si cel mai sensibil. Deoarece pentru obtinerea culorii graului este nevoie de decolorarea parului cu ajutorul amoniacului, iar aceasta substanta irita pielea capului si deterioreaza firul de par. "Daca decolorarea se repeta in mod frecvent, parul este grav afectat", avertizeaza medicul specialist. Cel mai important lucru atat pentru femei, cat si pentru barbatii care vor sa isi schimbe infatisarea prin colorarea sau decolorarea parului este sa acorde o atentie deosebita produselor pe care le folosesc. "Exista chiar si persoane care ar trebui sa evite vopsirea parului: cele care sufera de astm sau cele care au eczeme", atentioneaza medicul.Citește pe Antena3.ro
SFATUL DERMATOLOGULUI
|
Cele mai putin riscante substante de colorare a parului sunt cele naturale, cum ar fi Henna. Dar si utilizatorii de coloranti naturali trebuie sa fie atenti la efectele negative ale acestora. Dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Colentina, ii sfatuieste pe cei care vor sa isi coloreze parul sa testeze mai intai vopseaua pe o portiune redusa de scalp si sa astepte pana a doua zi pentru a vedea rezultatele. In cazul in care pielea nu prezinta modificari ale culorii, vopseaua se poate aplica fara probleme.
|