x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alerta de canicula

Alerta de canicula

de Steluta Indrei    |    28 Iul 2005   •   00:00
Alerta de canicula

Specialistii sfatuiesc toata populatia sa se protejeze pentru a nu suferi lesinuri, deshidratari severe, infarcte, accidente vasculare cerebrale.

Pana la sfarsitul lunii iulie, in tara noastra se vor inregistra temperaturi caniculare, care vor atinge si vor depasi valoarea de 35 de grade Celsius, atentioneaza specialistii. In aceste conditii, se impune luarea unor masuri de protectie contra caniculei.

La orele amiezii, valorile termice vor atinge si depasi 34-35 de grade Celsius, mai ales la campie, unde indicele temperatura-umezeala va depasi usor pragul critic de 80 de unitati. "Acest lucru determina starea de disconfort termic. Aerul cald si umed ingreuneaza atat activitatea inimii, cat si respiratia, afectand mai ales persoanele cardiace si astmatice", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie din cadrul UMF "Carol Davila".

RECOMANDARI. In zilele caniculare, autoritatile medicale recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie, cum ar fi palarii, umbrele, ochelari de soare si imbracaminte din tesaturi naturale, in culori deschise. De asemenea, trebuie crescut consumul de lichide la doi-patru litri pe zi, iar alimentatia sa fie saraca in grasimi. Este bine sa nu fie consumate in exces cafea si bauturi alcoolice. Cand temperaturile sunt ridicate, dusurile si baile cu apa la temperatura corpului trebuie sa fie frecvente.

O atentie speciala trebuie acordata copiilor, care nu vor fi lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare si nici transportati pe distante lungi in vehicule fara climatizare. Varstnicii, in special cei cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate.

CLIMATIZARE. Potrivit conf. dr. Dumitru Matei, organismul este supus unor eforturi majore de adaptare la temperaturi de 35-40 de grade Celsius. De aceea trebuie sa evitam iesirile in aer liber la orele de maxima intensitate a temperaturilor. In acelasi timp, vom avea grija si la incaperile unde ne desfasuram activitatea. Aerul viciat poate produce ameteli, anxietate, oboseala, somnolenta. Ideal ar fi ca temperatura din spatiile inchise sa fie de 23-25 de grade Celsius, care se poate asigura cu ajutorul aparatelor de climatizare. Daca nu dispunem de acestea, chiar si un ventilator poate fi util.

PROTECTIE
In perioadele cele mai calde din zi nu trebuie facut efort fizic sustinut. In agricultura, pe santierele de constructii, in halele industriale, care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, activitatea se va desfasura dimineata si seara. Conform legii, in vederea mentinerii starii de sanatate a angajatilor vor fi asigurati cate 2-4 litri de apa minerala de persoana, echipament individual de protectie si dusuri. De asemenea, angajatorii trebuie sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor angajatilor, alternand perioadele de lucru cu cele de repaus. Sistemele de ventilatie la locul de munca trebuie si ele asigurate de angajatori.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă