x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimentatia in sezonul rece

Alimentatia in sezonul rece

10 Noi 2004   •   00:00

Bolile sezonului rece pot fi prevenite prin cateva masuri simple: alimentatie bogata in seleniu si cupru si exercitii fizice. Medicii ne avertizeaza ca aceste simptome sunt rezultatul unei lupte intre organism, virusi si bacterii proprii sezonului rece. Organismul pierde aceasta lupta daca este expus frigului, nu beneficiaza de o alimentatie echilibrata.

MAGDA MARINCOVICI

FIER. Pentru prevenirea bolilor de sezon este indicata alimentatia bogata in seleniu. Acest element este un puternic antioxidant care intareste sistemul imunitar si previne imbatranirea organismului. Seleniul contribuie la detoxifierea organismului, eliminand metalele grele si substantele toxice, in special in cazul persoanelor care fac abuz de alcool si tutun. Astfel, din alimentatia noastra in lunile cu temperaturi scazute nu trebuie sa lipseasca cerealele, lactatele, pestele, carnea, germenii de grau, legumele si fructele. Aceste alimente sunt necesare cand suntem obositi sau predispusi la infectii repetate ale cailor respiratorii. Acestor persoane le reamintim ca suplimentul de seleniu le poate diminua mult din virulenta formelor de manifestare a infectiilor.

CUPRU. In sezonul rece trebuie sa insistam asupra aportului de cupru. El activeaza metabolismul, confera un inalt grad de protectie impotriva infectiilor si are proprietati antiinflamatorii. Carenta de cupru este semnalata prin oboseala. Dar atentie, excesul de cupru se manifesta identic. Apa de la robinet, ficatul, crustaceele, graul, legumele verzi sunt principalele surse alimentare de cupru. Pilula contraceptiva si tratamentul hormonal substitutiv cresc rezervele de cupru. Se poate asocia cuprul cu alte oligoelemente care au actiune antiseptica complementara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă