x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimentele antistres

Alimentele antistres

21 Mai 2004   •   00:00

Stresul face parte din cotidianul nostru. Foarte multi combat stresul rontaind tot timpul, in special dulciuri. Dintre acestea in top se afla ciocolata, care pare-se ca actioneaza in aceste cazuri ca un drog.

MAGDA MARINCOVICI

Reactia cea mai frecventa in situatie de stres este de a manca si inca de a manca mult. Acest comportament este valabil la peste 60% din populatie. Mancand, angoasele scad in intensitate si problemele dificile par sa treaca in plan secund. Cel putin pentru moment.

EXPLICATIE. Psihologii ne reamintesc ca hrana este prima legatura afectiva dintre mama si copil. Astfel, de la mamelonul sanului la tetina biberonului, copilul descopera placerea legata de satisfacerea prin hrana a unei probleme, in aceasta situatie, foamea. Se stie ca mama isi recompenseaza sau consoleaza pruncul oferindu-i o bomboana. Acesta este considerat un act extrem de vechi in istoria comportamentului omului.

Pana la un punct a manca pentru a se calma este o reactie „naturala". Atentie insa, acest comportament devine patologic, cand omul nu mai poate gasi solutii pentru probleme si angoase decat mancand.

In ansamblul alimentelor celor mai utilizate pentru obtinerea efectului antistres, in top se plaseaza ciocolata.

Din analizele de laborator reiese ca acest aliment are in compozitie substante cu efecte psihotrope. De asemenea, cercetatorii sunt foarte interesati de derivatii unor acizi grasi existenti in compozitia ciocolatei care ar avea proprietati similare canabisului. Si alte alimente bogate in zahar reprezinta un refugiu frecvent pentru persoanele stresate.

Se pare ca glucidele cresc cantitatea de insulina din sange, permitand secretarea serotoniei, un neuromediator implicat in lupta contra depresiei si anxietatii. In topul alimentelor antistres se mai afla legumele, in special, rosiile; fructele exotice (ananasul, mango, ciresele, capsunele), orezul, pastele, unele condimente (scortisoara).

Atentie la dependenta de alcool

In lupta contra stresului alimentatia poate fi un aliat de nadejede. Cu o singura mentiune: sa nu faceti excese alimentare. In acest sens, iata cateva sfaturi:
  • Periodic, oferiti-va placerea unei mese la restaurant si comandati meniul preferat.
  • Evitati pericolul de a va face un reflex din a rontai intre mesele principale.
  • Diminuati cantitatea de bauturi excitante: cafea, ceai, coca, ciocolata.
  • Nu va inecati temerile si stresul in alcool. Bauturile alcoolice sunt adesea un refugiu pentru persoanele stresate. Cu un pahar-doua de alcool putem uita, dar stresul iese la suprafata din nou si pentru a-l calma simtim nevoia de a vea mai mult. Astfel, intram intr-un cerc vicios, cel al dependentei de alcool, care evident nu reprezinta o solutie.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă