x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Analiză de sănge pentru depistarea cancerului pulmonar

Analiză de sănge pentru depistarea cancerului pulmonar

de Jurnalul National    |    20 Sep 2007   •   00:00

Compania americană Panacea Pharmaceuticals a elaborat un test de diagnosticare a cancerului pulmonar prin analiza săngelui.



Compania americană Panacea Pharmaceuticals a elaborat un test de diagnosticare a cancerului pulmonar prin analiza săngelui.

Testul presupune determinarea in sănge a nivelului proteinei aspartil-beta-hidroxilaza. In mod normal, această proteină se găseşte in interiorul celulelor, in cazul cancerului pulmonar, ea iese la suprafaţa celulelor şi ajunge in sănge.

Un nivel crescut al proteinei favorizează inmulţirea necontrolată a celulelor maligne. "Testul elaborat de noi poate depista cancerul intr-un stadiu incipient, cănd simptomele nu sunt sesizabile. In prezent, pentru diagnosticarea cancerului sunt folosite radiografia pulmonară şi tomografia computerizată.

Acestea sunt destul de scumpe, presupun un nivel ridicat de radiaţii şi nu pot fi folosite ca screening la populaţia generală. Analiza de sănge este insă la indemăna tuturor", arată Mark Semenuk, coordonatorul cercetărilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă