x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Anestezia epidurală, avantaje şi dezavantaje

Anestezia epidurală, avantaje şi dezavantaje

de Magda Colgiu    |    03 Aug 2010   •   00:00
Anestezia epidurală, avantaje şi dezavantaje
Sursa foto: /THINKSTOCK

Multe viitoare mămici sunt tentate să ceară medicului obstetrician anestezie epidurală pentru a elimina durerile naşterii. Deoarece este o procedură destul de controversată, medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, prezintă avantajele şi dezavantajele acestui tip de anestezie.

"Anestezia epidurală se foloseşte în special pentru naştere, dar este utilizată şi în cadrul altor intervenţii. Este mai mult o analgezie, o decuplare a centrilor senzitivi care simt durerea. Naşterea este un proces complet în care sunt implicaţi şi centrii motori (cei care determină contracţia uterului), dar şi centrii senzitivi. De aceea, multă vreme, oamenii de ştiinţă au căutat să creeze un anestezic al cărui rol este de a permite funcţionarea normală a centrilor motori şi de a bloca centrii senzitivi. Disocierea completă a celor două tipuri de centri (motor şi senzitiv) este un lucru care nu se poate realiza în practică. De aceea, într-o astfel de anestezie, fie centrii motori nu sunt perfect funcţionali, fie centrii senzitivi nu sunt complet blocaţi", afirmă medicul Cătălin Haiduc.

Pacientele trebuie să ştie că durerea nu este eliminată complet. "Este un lucru pe care viitoarele mame şi-l asumă. Mai mult sau mai puţin, gravidele pot resimţi durerea. Oricum ar fi, este important de ştiut că durerea din timpul travaliului este un lucru benefic. Astfel, pacienta se poate coordona foarte bine şi participă efectiv la expulzarea pruncului".

AVANTAJE
Ca principal avantaj este confortul mamei în timpul travaliului. "Practic, pacienta nu mai simte contracţiile din timpul travaliului ca fiind dureroase. Din acest motiv, mama poate percepe naşterea ca pe ceva pozitiv.
Un alt avantaj al acestei metode este că ea poate fi "modulată", adică se efectuează proporţional cu nevoile fiecărei paciente. Deoarece suportabilitatea durerii este un lucru subiectiv, variază de la pacientă la pacientă şi pentru că travaliul nu are o durată clar determinată (poate dura mai mult sau mai puţin), anestezia se poate realiza în funcţie de fiecare pacientă în parte. Dacă este cazul, din timp în timp, se injectează din nou o doză de anestezic".

Substanţele anestezice folosite în momentul de faţă nu afectează fătul sub nici o formă. Însă ele pot influenţa valorile tensiunii arteriale a pacientei. Dar şi acest lucru este corectabil.

DEZAVANTAJE
Uneori, anestezia epidurală poate fi un impediment, deoarece poate împiedica pacienta să participe la naştere. De aceea, medicul poate fi nevoit să se folosească de instrumente speciale cu ajutorul cărora să scoată micuţul.
Un alt dezavantaj este că, dacă această anestezie se face cu multă vreme înainte de începerea efectivă a travaliului, poate micşora frecvenţa sau intensitatea contracţiei, fapt ce poate prelungi travaliul. Însă, dacă anestezia se face atunci când pacienta are contracţii suficient de dese şi de intense, acestea nu mai pot fi afectate şi analgezia epidurală are chiar un efect benefic.

O altă problemă a acestei anestezii este lipsa de răspuns a mamei, în timpul expulziei. Dacă anestezia este bine "modulată" şi nu se efectuează chiar înainte de expulzie, ci cu 40-45 de minute înainte, pacienta poate să perceapă cât de cât durerea, fără ca aceasta să fie foarte intensă. În aceste condiţii, viitoarea mămică poate să contribuie la travaliu.

Un alt inconvenient este reprezentat de faptul că, în perioada analgeziei, pacienta trebuie susţinută cu o perfuzie, în care, de cele mai multe ori, se adaugă o substanţă ce are rolul de a stimula contracţiile. Din cauza perfuziei, gravida trebuie permanent monitorizată, ceea ce presupune imobilizarea la pat. Dacă, dimpotrivă, viitoarea mamă nu este
supusă unei anestezii epidurale, ea se poate plimba şi poate efectua exerciţii pentru controlul durerii.
Tot la capitolul neajunsuri ale anesteziei epidurale se poate înregistra şi timpul mai mare de care are nevoie mama pentru a-şi reveni după naştere (60-90-120 de minute).
În schimb, o pacientă care nu a fost anesteziată îşi revine foarte uşor.

NECESITATEA ACESTEI PROCEDURI
În ceea ce priveşte numărul tot mai mare de femei care solicită astfel de anestezie, sperând că vor scăpa total de dureri, medicul Cătălin Haiduc afirmă că este ideal ca între paciente şi specialistul obstetrician să existe discuţii despre oportunitatea acestei analgezii. De asemenea, medicul obstetrician trebuie să fie maleabil şi să manifeste înţelegere pentru nevoile pacientelor. Totuşi, anestezia epidurală este recomandată în anumite cazuri, nu în toate, mai precizează specialistul de la Maternitatea Filantropia.

Există şi situaţii în care anestezia epidurală este contraindicată. Este vorba în special de femeile care au tulburări de coagulare a sângelui, care au un număr redus de trombocite, care au probleme ale coloanei vertebrale etc.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii