x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Armele fara piedica numite tutun si alcool

Armele fara piedica numite tutun si alcool

05 Mai 2006   •   00:00

Intr-un film american de mare succes, laudat cu gura pana la urechi atat de public, cat si de critici, personajul principal interpretat de Nicolas Cage, un cinic traficant de arme, spunea la un moment dat: "Eu vand arme, vand moarte, dar oare nu vand moarte si fabricantii de tigari si de alcool, cel putin armele cu gloante pe care le vand eu au si piedica de siguranta, in timp ce ucigatoarele arme tutun si alcool nu au piedica".

Personajul oribil al negustorului de Kalasnikov-uri, rachete si tancuri in cruzimea lui avea intr-un fel dreptate. Si tutunul, si alcoolul sunt veritabile grenade care explodeaza facand praf si pulbere sanatatea oamenilor. Si totusi, de dragul miliardelor de dolari se produc zilnic cantitati enorme de tigari si de sticle cu bautura. Daca intr-o privinta specialistii in medicina au reusit toti sa cante intr-un cor, sa se puna de acord, apoi subiectul care le-a unit opiniile a fost punerea la zid a tutunului. Nu s-a gasit o voce de specialist care sa apere tutunul, nu s-a auzit vreo fraza care sa gaseasca vreo actiune favorabila a tigarilor asupra organismului omenesc. Tutunul continua sa fie tintuit in boxa acuzatilor, este pus in lanturi si condamnat cu vehementa, desi utilajele din fabricile de tutun lucreaza la turatie maxima. Realmente, tutunul face rau in toate componentele organismului omului.

Tigara sufoca ficatul

Putini stiu ca tutunul face rau si ficatului. Celula ficatului trebuie sa aiba oxigen in prezenta caruia reuseste sa faca 36 de legaturi de energie, dar atentie, aceasta este posibil numai in mediul de oxigen. Fumatorul face ca ficatul lui sa se scalde nu atat in oxigen, ci in alte gaze rezultate in urma arderii, bioxid de carbon, monoxid de carbon. Ei bine, in aceste conditii, celula hepatica a fumatorului saracita de ambianta oxigenului lucrand mai mult in bioxid de carbon nu mai face 36 de legaturi de energie, ci doar doua legaturi energetice. Va dati seama ce saracire in energie ii ofera fumatorul organismului sau atunci cand trage cu nesat din tigara!

Spasme in vasele de sange

Extraordinar de rau face tutunul si pe vase. Tigara produce un spasm pe vase, care se contracta, fiind biciuite de substantele rezultate din combustia tutunului. Dupa fiecare tigara, timp de 10 minute, vasele raman in stare de spasm. Fumatorul de doua pachete pe zi isi provoaca spasme vaselor pe o intinsa perioada de circa 400 de minute, deci aproape 7 ore, circulatia sangelui se desfasoara anevoios printr-un sistem vascular afectat de contractii necontrolate.

In plus, tutunul cu componentele lui nedorite provoaca iritatii in peretele vasului si vasele astfel zgandarite desprind din depunerile de ateroscleroza placute de aterom ce pornesc la vale si pot bloca un vas conducand la obstructie prin cheaguri si schije de ateroscleroza. Fumatorii se imbolnavesc de inima, ajung la cardiopatie ischemica, se intalnesc mai des, cu mult mai des, cu infarctele de miocard.

Tutunul face ravagii si in sistemul circulator periferic. Marii fumatori au atat de blocate vasele de la picioare, incat la membrele inferioare circulatia e zero si carnea putrezeste, ajungandu-se la cangrena, moment in care singura solutie este taierea piciorului. Tutunul este unul din marii factori de risc nu numai in bolile cardiace, ci si in bolile vaselor. Alaturi de diabet si de colesterolul si trigliceridele prea mari in sange deschid toate la un loc larg usa de intrare pentru hipertensiunea arteriala. Tutunul este vinovat si de deteriorarea marilor vase ce duc sangele spre creier. Tutunul face parte dintre agresorii care faptuiesc accidente cerebro-vasculare in urma carora oamenii mor sau raman paralizati.

Tutunul face rau si in circuitul rinichilor. El se inscrie pe lista factorilor nocivi ce favorizeaza bolile aparatului reno-urinar.

Prapad in plamani

CAFEAUA. A fost o vreme n care pe lista neagra a obiceiurilor rele se nscria si cafeaua. Dar n ultimul timp cafelei i s-au adus circumstante atenuante, si n clipa de fata cardiologia accepta placerea unora de a bea zilnic cAte o cafeluta. Dar fiecare om trebuie sa-si cunoasca pragul de suportabilitate a cafelei si sa se opreasca din sorbitul licorii negre aromate cAnd simte ca inima lui a luat-o la trap.
Am lasat la urma prapadul pe care tigara il face in circuitul plamanilor. Prin continua agresiune asupra mucoaselor din bronhii si restul aparatului respirator, tutunul este principala cauza a temutului cancer bronho-pulmonar, situat pe primul loc in clasamentul sinistru al bolilor canceroase in randul barbatilor.

Dar sa nu uitam ce pericole creeaza tutunul si in zona ORL. Tigara, alcoolul tare si poluarea sunt principalii vinovati de aparitia cancerului de laringe. Cum raguselile persistente nu sunt privite cu precautie si bolnavii se prezinta tarziu la doctor, cancerele de laringe sunt diagnosticate deja in faze avansate, si atunci cu mare strangere de inima chirurgul

ORL-ist este obligat sa taie tot laringele. Indepartarea acestui organ il obliga pe bolnav sa respire apoi tot restul vietii intr-un tubusor montat sub marul lui Adam, iar vocea lui sa existe doar prin aparate care se lipesc de gat.

ALCOOLISM. Un alt dusman de temut al organismului omenesc este alcoolul in exces. Daca vrei sa-ti chinuiesti amarnic ficatul, sa-i dai sistematic si imprudent alcool sau sa-l biciuiesti cu prea multe medicamente. Bautorii de alcool abonati zilnic la mai mult decat un pahar de vin si la mai mult de 20 de grame de tarie isi deterioreaza grav ficatul. Abuzul de alcool conduce la ficatul gras de natura alcoolica, la hepatitele cronice alcoolice si in final la formele avansate care inseamna cirozele si cancerele hepatice. Sunt medici care sustin ca poate e ceva mai bine sa se imbete amatorii de alcool o data pe luna, sa se imbete zdravan decat sa consume in fiecare zi bauturi peste nivelul admis de ficat. Dupa un chef zdravan o data pe luna, ficatul are timp sa-si revina, dar daca el este bombardat zilnic cu alcool in exces nu are timp "sa-si traga sufletul" si se degradeaza ireversibil. Alcoolul in exces strica si celula sistemului nervos. Sunt alcoolici care ajung in situatia incat "le pluteste" neuronul intr-o zeama distrugatoare de alcool. Ei devin dependenti, sclavi ai alcoolului, nu se mai pot controla, sunt inlaturati de la serviciu, iar acasa fac tandari din viata normala a familiei.
×
Subiecte în articol: alcool tutunul sanatatea adultului