x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aşezământul copiilor

Aşezământul copiilor

de Magda Marincovici    |    24 Mai 2009   •   00:00
Aşezământul copiilor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

În 16 mai, după încheierea contractului cu Casa de Asi­gurări a Municipiului Bu­cu­reşti, în prezenţa Patriarhului Daniel şi a prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele CNAS, s-a sfinţit şi inaugurat Aşezământul Socio-Me­di­­cal Sfântul Spiridon Vechi.



Până în 1993, în bulevardul Naţiunilor Unite nr. 5 - 7, era o staţie de taxi . Atât a mai rodit terenul pe care se afla odinioară Biserica Sfântul Spiridon Vechi căzută sub lama buldozerelor comuniste. În oc­tom­brie 1993, a început ridicarea bi­sericii chiar pe vechea fundaţie, respectându-se planul arhitectu­ral, care în mod minunat s-a păs­trat îngropat la Mânăstirea Cernica. Prin grija părintelui preot Gheor­­ghe de la Cernica, au mai fost conservate coloanele, sfânta masă şi pisania, de altfel singura din BOR pe care este scrisă în limbile grea­că, latină, română şi arabă istoria lă­caşului . După numai trei ani, toa­te aceste "comori" reveneau unde le este locul: la Biserica Sfân­tul Spiridon Vechi, sfinţită în 26 octombrie 1996, prima dintre cele demolate şi redate cultului. Dar lu­crarea bună nu se termină aici. Deoarece pe terenul din jurul Bise­ri­cii a fost ridicat Aşezământul Socio-Medical Sfântul Spiridon Vechi, destinat săracilor, copii şi adulţi.  Părintele Iordache, parohul Bisericii Sf. Spiridon Vechi, măr­tu­ri­seşte că imboldul acestei fapte creştineşti  i-a venit în timpul unei emisiuni realizate de Marius Tucă, unde invitaţii susţineau că popii ortodocşi n-au decât mâini de bă­gat în buzunar. "Atunci i-am spus so­ţiei: cred că a venit vremea să pun în practică nebunia pe care o am în cap. Un aşezământ pentru săraci", mărturiseşte părintele paroh. Mai întâi, a făcut o machetă din beţe de chibrit care i-a convins: pe arhitect, pe unii reprezentanţi ai autorităţilor şi pe câţiva sponsori. Printre ei, Nadia Co­mă­neci. "A venit cu soţul, care i-a spus: «Socotesc că este cea mai bu­nă investiţie a ta în acest aşe­ză­mânt»", povesteşte părintele Iorda­che. Nadia a contribuit nu numai cu bani, dar a adus din străinătate toată instalaţia sanitară. 

Lucrarea a început în 2004, iar acum deja fiinţează. Aşezământul Socio-Medical Sfântul Spiridon Vechi este format din patru corpuri pe două nivele fiecare: primul are două săli de meditaţii pentru copii superdotaţi din familii nevoiaşe, unde pe bază de voluntariat un grup de profesori predau limbi străine, română matematică, fi­zi­că şi chimie. Copiii beneficiază şi de o bibliotecă cu totul remarcabilă pentru că a aparţinut acad. Zoe Du­mitrescu Buşulenga. Înainte de a muri, şi-a donat biblioteca pă­rin­telui paroh, fiind impresionată de proiectul acestui aşezământ. Iar acum cărţile reputatului academician sunt la dispoziţia copiilor. Corpul al doilea es­te format dintr-o farmacie şi şase l­aboratoare pentru analize medi­cale. Al treilea corp este locul unde, zilnic, peste 100 de copii nevoiaşi, cazuri preluate de la Primărie, dar şi adulţi beneficiază de cele trei me­se principale. În cel de-al pa­tru­lea corp sunt cabinetele medi­ca­le: cardiologie, medicină internă, obstetri­că-ginecologie, pediatrie, cameră de gardă, kinetoterapie şi fi­zi­o­te­rapie, oftalmologie, ORL, recuperare medicală, medicină de familie, ecografie, endoscopie. Pentru adulţi este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie. Deocamdată, din lip­să de fonduri,  laboratoarele nu au putut fi încă dotate. Dar pă­rin­tele paroh are toată speranţa că, până în luna iulie, aşe­ză­mân­tul va funcţiona în totalitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă spiridon vechi