În 16 mai, după încheierea contractului cu Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, în prezenţa Patriarhului Daniel şi a prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele CNAS, s-a sfinţit şi inaugurat Aşezământul Socio-Medical Sfântul Spiridon Vechi.
Până în 1993, în bulevardul Naţiunilor Unite nr. 5 - 7, era o staţie de taxi . Atât a mai rodit terenul pe care se afla odinioară Biserica Sfântul Spiridon Vechi căzută sub lama buldozerelor comuniste. În octombrie 1993, a început ridicarea bisericii chiar pe vechea fundaţie, respectându-se planul arhitectural, care în mod minunat s-a păstrat îngropat la Mânăstirea Cernica. Prin grija părintelui preot Gheorghe de la Cernica, au mai fost conservate coloanele, sfânta masă şi pisania, de altfel singura din BOR pe care este scrisă în limbile greacă, latină, română şi arabă istoria lăcaşului . După numai trei ani, toate aceste "comori" reveneau unde le este locul: la Biserica Sfântul Spiridon Vechi, sfinţită în 26 octombrie 1996, prima dintre cele demolate şi redate cultului. Dar lucrarea bună nu se termină aici. Deoarece pe terenul din jurul Bisericii a fost ridicat Aşezământul Socio-Medical Sfântul Spiridon Vechi, destinat săracilor, copii şi adulţi. Părintele Iordache, parohul Bisericii Sf. Spiridon Vechi, mărturiseşte că imboldul acestei fapte creştineşti i-a venit în timpul unei emisiuni realizate de Marius Tucă, unde invitaţii susţineau că popii ortodocşi n-au decât mâini de băgat în buzunar. "Atunci i-am spus soţiei: cred că a venit vremea să pun în practică nebunia pe care o am în cap. Un aşezământ pentru săraci", mărturiseşte părintele paroh. Mai întâi, a făcut o machetă din beţe de chibrit care i-a convins: pe arhitect, pe unii reprezentanţi ai autorităţilor şi pe câţiva sponsori. Printre ei, Nadia Comăneci. "A venit cu soţul, care i-a spus: «Socotesc că este cea mai bună investiţie a ta în acest aşezământ»", povesteşte părintele Iordache. Nadia a contribuit nu numai cu bani, dar a adus din străinătate toată instalaţia sanitară.
Lucrarea a început în 2004, iar acum deja fiinţează. Aşezământul Socio-Medical Sfântul Spiridon Vechi este format din patru corpuri pe două nivele fiecare: primul are două săli de meditaţii pentru copii superdotaţi din familii nevoiaşe, unde pe bază de voluntariat un grup de profesori predau limbi străine, română matematică, fizică şi chimie. Copiii beneficiază şi de o bibliotecă cu totul remarcabilă pentru că a aparţinut acad. Zoe Dumitrescu Buşulenga. Înainte de a muri, şi-a donat biblioteca părintelui paroh, fiind impresionată de proiectul acestui aşezământ. Iar acum cărţile reputatului academician sunt la dispoziţia copiilor. Corpul al doilea este format dintr-o farmacie şi şase laboratoare pentru analize medicale. Al treilea corp este locul unde, zilnic, peste 100 de copii nevoiaşi, cazuri preluate de la Primărie, dar şi adulţi beneficiază de cele trei mese principale. În cel de-al patrulea corp sunt cabinetele medicale: cardiologie, medicină internă, obstetrică-ginecologie, pediatrie, cameră de gardă, kinetoterapie şi fizioterapie, oftalmologie, ORL, recuperare medicală, medicină de familie, ecografie, endoscopie. Pentru adulţi este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie. Deocamdată, din lipsă de fonduri, laboratoarele nu au putut fi încă dotate. Dar părintele paroh are toată speranţa că, până în luna iulie, aşezământul va funcţiona în totalitate.
Citește pe Antena3.ro