x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie, dacă aţi venit recent din Mexic!

Atenţie, dacă aţi venit recent din Mexic!

de Magda Marincovici    |    28 Apr 2009   •   00:00
Atenţie, dacă aţi venit recent din Mexic!
Sursa foto: /Stockxpertcom

Virusul gripei porcine (A/H1N1), care acţionează în prezent, este un hibrid aproape necunoscut, cu potenţial pandemic, letal. Dacă aţi venit de curând din Mexic şi aveţi febră, consultaţi medicul infecţionist.



Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", spune că persoanele care s-au întors în ultima săptămână din Mexic, care prezintă cel puţin două zile stări febrile sub controlul medicului de familie, trebuie să consulte de urgenţă medicul infecţionist. De asemenea, prof. dr Streinu-Cercel recomandă respectarea riguroasă a măsurilor de igienă: spălarea frecventă pe mâini, evitarea spaţiilor închise şi aglomerate. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel precizează că actualul virus este un amestec de gene provenind de la virusul aviar, virusul gripei umane şi virusul porcin. A rezultat un virus hibrid (A/H1N1), cu potenţial pandemic, cu evoluţie surprinzătoare, insuficient cunoscut şi tocmai de aceea periculos. Faptul că a făcut victime în mediul urban, când de regulă el este activ în mediul rural, s-ar putea ca virusul să fi dobândit o mutaţie care îl face şi mai periculos. În acest sens, s-ar mai putea adăuga şi faptul că sunt zone geografie unde este letal şi zone geografice unde are efecte moderate asupra persoanelor contaminate. Virusul se propagă pe cale respiratorie. În România nu există în acest moment nici o suspiciune de contaminare cu virusul gripei porcine. Acest virus hibrid se răspândeşte pe calea aerului. Directorul general al OMS, Margaret Chan, "a recomandat (...) ca toate ţările să supravegheze cazurile neobişnuite de îmbolnăvire, cu simptome asemănătoare gripei sau pneumoniei". OMS a declarat acest nou episod urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. OMS a anunţat deja o strategie care are ca scop reducerea potenţialului pandemic al noului virus al gripei porcine, care se transmite de la om la om. Până la definitivarea analizei cazurilor şi a datelor clinice, "este prematură fomularea de recomandări pentru persoanele care călătoresc frecvent. Nu avem încă un tablou complet epidemiologic sau de risc, în special asupra modului de propagare în diferite zone afectate la ora actuală, avertizează directorul general al OMS. Motiv pentru care încă nu s-a cerut laboratoarelor farmaceutice să treacă de la producţia tradiţională de vaccinuri contra gripei sezoniere la producţia unui nou vaccin care să lupte contra noului virus.  

În mod normal, virusurile gripei porcine nu afectează omul. Totuşi, la îngrijitorii de porci s-a diagnosticat această boală, fiind în contact direct cu animalele bolnave. Au fost înregistrate cazuri de transmitere a virusurilor gripei porcine de la om la om. Ele se răspândesc, ca şi virusurile gripei sezoniere, prin tuse, picături de salivă de la persoane infectate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripei