x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la fracturi!

Atenţie la fracturi!

de Mirela Dădăcuş    |    20 Ian 2009   •   00:00

Fracturi sau oase rupte. Le puteţi spune cum vreţi, înseamnă acelaşi lucru. Ele reprezintă cele mai comune probleme ortopedice întâlnite în timpul iernii, ca urmare a alunecării pe gheaţă. Dacă nu aţi deprins până acum “arta căderii”, care se învaţă la cursurile de judo sau de arte marţiale, atunci este bine să ştiţi câteva lucruri despre fracturi. Cât de grave sunt, ce complicaţii pot apărea, cum pot fi prevenite. Multă teorie, veţi spune, dar în cele mai multe cazuri ea ne poate scuti de suferinţă şi spitalizare. 




Semne

Potrivit DEX, fractura înseamnă ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare (ţesut elastic, care se regăseşte la articulaţiile oaselor). Fracturile pot fi împărţite în funcţie de aspectul pielii la locul traumatismului. Ele pot fi închise – dacă pielea este intactă, sau deschise, în cazul în care aceasta este secţionată de fragmente osoase. Edemul (umflătură generată de acumularea de lichid seros în ţesuturi), tumefacţia şi durerea la locul impactului sunt câteva semne care “trădează” o fractură închisă. Uneori, dacă palpăm zona respectivă, putem simţi mici fragmente de oase care se mişcă independent unele de altele sau chiar trosnituri.

Medicii spun că, în timpul iernii, sunt mai frecvente fracturile de antebraţ, femur şi cot.

Tratamente minim invazive

Oasele fracturate sau distruse în totalitate se pot reface cu ajutorul unor dispozitive de fixare, interne (plăcuţe de osteosinteză fixate cu şuruburi) sau externe. Dacă fractura este închisă, imobilizarea oaselor se poate face cu nişte broşe speciale (şuruburi fine), nu mai groase de 2 mm, care pot fi fixate din exterior. Astfel, nu mai este nevoie de deschiderea fracturii. “Sunt mijloace de tratament minim invazive, care conduc la o recuperare rapidă şi la scăderea perioadei de spitalizare. De exemplu, în cazul unei fracturi de cot, broşele speciale înlocuiesc cu succes aparatul gipsat”, ne-a spus dr Gheorghe Burnei. Fixarea broşelor se face sub control radiologic intraoperator. Este vorba de un aparat similar celui care face radiografiile şi care îl ghidează pe chirurg prin expunerea poziţiei oaselor pe un ecran. Graţie intervenţiei, în cel mult 12 zile, un copil cu o fractură de cot îşi poate mişca din nou braţul, fără nici o durere. Broşele sunt îndepărtate la cel mult trei luni de la introducerea lor. 

Tratamentul fracturilor s-a simplificat şi în cazul adulţilor, care au acum mai multe posibilităţi de tratament. De exemplu, în cazul unei fracturi deschise se recurge la imobilizare cu un fixator metalic extern o perioadă între trei şi şase luni, în funcţie de complexitatea fracturii. Însă există riscul să te vindeci de o boală şi să dai de alta... Medicii spun că imobilizarea prelungită favorizează apariţia unor afecţiuni cum sunt: osteoporoza, tromboză venoasă sau poate interveni înţepenirea articulaţiei. Vestea bună este că fixatorul metalic poate fi înlocuit cu tije metalice interne, care prind osul la ambele capete. Acest lucru presupune intervenţie chirurgicală, însă recuperarea survine rapid (10-14 zile) şi astfel dispare şi riscul complicaţiilor.

PREVENŢIE . Fracturile pot fi prevenite prin purtarea încălţămintei adecvate sezonului rece, cu crampoane sau cu tălpi speciale pentru gheaţă şi zăpadă. O altă soluţie ar fi lipirea peliculelor aderente cu zimţi pe talpa ghetelor. Dacă simţiţi că vă pierdeţi echilibrul, încercaţi să cădeţi ghemuit şi să evitaţi impactul cu punctele unde se pot produce fracturi: genunchi, cot, antebraţ. O altă metodă de prevenţie ar fi cursurile de arte marţiale, un sport care vă învaţă cum să cădeţi şi cum să atenuaţi impactul prin cădere.

Sfatul medicului


Dr Gheorghe Burnei, ortoped la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, atrage atenţia că vindecarea unei fracturi este influenţată de acordarea primului ajutor. În fracturile deschise trebuie oprită hemoragia cu o faşă sterilă sau cu hainele pe care le avem la îndemână. Faşa se aplică direct pe plagă, se strânge şi se înfăşoară, chiar dacă osul este ieşit prin piele. Ulterior, se imobilizează zona cu două atele artizanale, suficient de lungi pentru a prinde între ele ambele articulaţii ale osului fracturat. Dr Burnei nu recomandă “aşezarea” oaselor la loc de către persoanele neinstruite în acest sens, deoarece pot apărea leziuni vasculare şi nervoase. Victima trebuie dusă la spital în cel mult şase ore. În cazul fracturilor închise, se aplică pe zona tumefiată comprese reci sau pungi cu gheaţă.

×
Subiecte în articol: ortopedie