Produsele pe baza de clor, folosite pentru dezinfectarea piscinelor, pot sa provoace suferinte ale pielii si ochilor.
MAGDA MARINCOVICI
Bacterii, paraziti, alge... Apa piscinelor trebuie dezinfectata pentru a stopa inmultirea acestor microorganisme. Toate produsele folosite in acest scop contin clor, deoarece doar clorul are actiune persistenta si asigura un nivel bacteriologic si microbiologic acceptabil. Mai mult, procentul de clor din solutia dezinfectanta este stabilit in functie de numarul persoanelor care folosesc piscina publica.
TULBURARI. Totusi, trebuie tinut seama ca exista o legatura directa intre vaporii de clor si aparitia unor tulburari la persoanele care au fost la piscina. Inrosiri si iritatii ale ochiului si pleoapelor, iritatii, alergii ale pielii, agravarea unor probleme respiratorii... Aceste simptome nu sunt provocate de clor, ci de produsul rezultat din reactia chimica dintre clor si materiile organice eliminate in apa din piscina: urina, saliva, transpiratie.... Acesti vapori de clor afecteaza mai ales persoanele care au probleme respiratorii. Aceasta presupune din partea persoanelor care au misiunea de a asigura dezinfectarea piscinelor sa efectueze aceasta operatie printr-o dozare corespunzatoare a concentratiei de clor. Pe de alta parte, persoanele alergice trebuie sa evite apa piscinelor, a bazinelor.
CONJUNCTIVITA. Este foarte importanta dozarea concentratiei de clor, deoarece, in cazul in care este scazuta, apa poate deveni calea de transmitere a unor afectiuni. Cea mai frecventa afectiune este conjunctivita de bazin, cauzata de un adenovirus, rezistent la dozele mici de clor.
Citește pe Antena3.ro