x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Automedicatia e o gafa

Automedicatia e o gafa

15 Noi 2004   •   00:00

Toamna e anotimpul virozelor, al gripelor, al bronsitelor, pneumoniilor, dar si anotimpul care ii indeamna pe multi sa devina propriii medici.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Se rascoleste in unii oameni dorinta de a-i sfatui pe cei din jur ce pastile sa-si arunce in gatlej, ba mai mult, "doctorul" de pripas se trateaza chiar pe sine dupa vorbe "medicale" auzite pe la cozi sau pe scara blocului.

Automedicatia este o gafa cu efecte rele, de nebanuit, iar recurgerea la antibiotice atunci cand abia-ti curge nasul e o dubla greseala, antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor, iar bacteriile ce pot aduce infectii ulterioare devin rezistente la antibiotice in urma acestui abuz. Sef de lucrari dr. Irina Strambu, medic primar la Institutul de Pneumologie, spune ca pneumoniile incep cand bacteriile ajung chiar in plaman, ele nu trec asa de usor ca virozele. Oamenii in plina putere pot sa se trateze acasa cu antibiotice simple prescrise de medici. Dar varstnicii si cei cu boli asociate trebuie internati in spital unde sunt tratati cu antibiotice mai puternice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă