x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - 25 de ani de SIDA, 25 de milioane de morti

Avertisment - 25 de ani de SIDA, 25 de milioane de morti

de Steluta Indrei    |    05 Iun 2006   •   00:00
Avertisment - 25 de ani de SIDA, 25 de milioane de morti

La 5 iunie 1981 aparea primul comunicat despre o forma rara de pneumonie afectand cinci homosexuali. Un sfert de secol mai tarziu, lumea traieste in continuare sub amenintarea SIDA.

In 25 de ani, virusul imunodeficientei umane (HIV) a infectat 65 de milioane de oameni si a ucis peste 25 de milioane. Organizatia Natiunilor Unite pentru SIDA estimeaza ca boala reprezinta o amenintare pentru siguranta internationala si pentru dezvoltare. Daca nu se va adopta o strategie globala, lumea va mai trai inca mult timp cu aceasta catastrofa, care face 8.000 de morti pe zi si ar putea ucide zeci de milioane de persoane in urmatorul sfert de secol.

In Romania sunt, in prezent, 10.400 de pacienti infectati cu HIV, dintre care 6.500 sunt sub tratament, informeaza copresedintele Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Problema este ca aproximativ doua procente dintre cei care ar trebui sa faca tratament refuza terapia.

Primul caz de SIDA a fost diagnosticat in tara noastra in anul 1985, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care a anuntat Centrul de Supraveghere a SIDA din Paris despre aparitia bolii in aceasta regiune.

COPII. Conform datelor UNAIDS, de la inceputul epidemiei aproximativ 4,5 milioane de copii sub varsta de 15 ani au fost infectati cu HIV, iar dintre acestia trei milioane au murit. Astazi, in fiecare minut, un copil este infectat cu HIV. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atentia ca Romania se confrunta cu o etapa noua in ceea ce priveste infectia cu virusul HIV. Copiii infectati au crescut, si-au inceput activitatea sexuala, fac copii si exista riscul transmiterii HIV de la mama la fat. Totusi rata de transmitere de la mama la fat a scazut de la 40%-50% la 10%.

MUTANT
In prezent, lumea se confrunta cu infectia HIV cu virus mutant, a avertizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. El s-a referit la faptul ca subtipul F al virusului, care circula si in Romania, a ajuns sa fie rezistent la anumite tratamente, in cazul pacientilor infectati inregistrandu-se esec terapeutic. Potrivit Programului Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA, epidemia mondiala de SIDA este in crestere. Din totalul de persoane infectate cu HIV, cele mai multe traiesc in Africa Sub-Sahariana (25-28,2 milioane), pe locul al doilea situandu-se Asia de Sud si Sud-Est (4,6-8,2 milioane), iar la polul opus, cu cea mai joasa incidenta, sunt Australia si Noua Zeelanda. Numarul de cazuri noi diagnosticate cu HIV continua sa creasca rapid in Europa de Est.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă milioane sida