x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bacteria infertilităţii

Bacteria infertilităţii

de Magda Marincovici    |    16 Feb 2008   •   00:00
Bacteria infertilităţii
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Despre infecţiile sexuale provocate de Chlamydia se ştie că afectează fertilitatea femeilor. Mai nou s-a descoperit că acest tip de infecţii au efect similar asupra fertilităţii bărbaţilor.

Despre infecţiile sexuale provocate de Chlamydia se ştie că afectează fertilitatea femeilor. Mai nou s-a descoperit că acest tip de infecţii au efect similar asupra fertilităţii bărbaţilor.

Cercetătorii spanioli de la Spitalul Juan Canalejo de Corogne au analizat calitatea spermei a 143 de bărbaţi purtători ai bacteriei Chla­my­dia trachomatis care nu au reuşit să aibă copii cu soţiile. Chlamydia trachomatis provoacă infecţii adesea “tăcute”, nediagnosticate, dar care deteriorează sperma, prin creşterea nivelului de fragmentare a ADN-ului spermatozoizilor, a explicat Jose Luis Fernandez la congresul Societăţii Americane de Medicina Reproducerii de la Washington.

 

STUDIU. Cercetătorii spani­oli au constatat că indicele de fragmentare a ADN-ului spermatozo­i­zilor era de trei ori mai mare la băr­baţii suferinzi de această in­fec­ţie cu transmitere sexuală decât la cei sănătoşi. Fragmentarea ADN-ului este pusă în legătură cu pre­zen­ţa, în exces, a radicalilor liberi care deteriorează firul ADN-ului. Sunt diminuate şansele de fecundare a ovulului şi explică eşecurile repetate a fer­ti­li­ză­rilor in vitro în cazul multor cu­pluri. Fernandes şi colegii lui au mai constatat că sperma bărbaţilor infectaţi cu Chlamydia este mai puţin fluidă şi prezintă o concentraţie mult scăzută.

 

TRATAMENT. Totuşi trebuie ştiut că, potrivit acestor cercetători, modificările provocate de această bacterie sunt reversibile. După un tratament cu antibiotice, calitatea spermei se reface treptat. Iar după câteva luni de tratament corect, majoritatea cuplurilor afectate de această boală reuşesc să conceapă un copil. La femei, infecţiile urogenitale cu Chlamydia trachomatis poate fi cauza unei sterilităţi tubare, respectiv înfundarea trompelor. Un studiu epidemiologic efectuat în Suedia sugera că bărbaţii n-ar trebui să irosească şansele de a avea un copil. Deoarece şansele se reduc cu apro­ximativ 33% în cazul cuplurilor în care bărbatul suferă de infecţie cu bacteria Chlamydia. Aceste studii privitoare la consecinţele infecţiei cu Chlamydia atrag atenţia totodată asupra recrudescenţei acesteia atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Chlamydia trachomatis se trasmite exclusiv pe cale sexuală – sex oral, vaginal, anal. Deoarece această infecţie nu este însoţită de simptome, specialiştii îi mai spun “infecţia tăcută”. Aproximativ 70% dintre femeile infectate şi aproximativ 40% dintre bărbaţii cu aceeaşi problemă nu vor avea nici un fel de simptome.

Conferenţiar doctor Vasile Benea avertizează că cele mai recente anchete arată că, după o perioada de relativ regres, această infecţie loveşte puternic în special printre tinerele între 15 şi 25 de ani şi tine­rii între 15 şi 34 de ani.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă chlamydia