Erotic, tandru, profund... Orice poveste de dragoste incepe cu un sarut. Dar nu intotdeauna sarutul este nevinovat. El poate fi sursa unor boli, unele chiar deosebit de grave.
MAGDA MARINCOVICI
|
AVERTISMENT. Sarutul poate fi calea de transmitere a unor afectiuni |
Kama Sutra consacra
sarutului un intreg capitol. Iar povestile erotice din "O mie si una de nopti" pot forma chiar un tratat despre deliciile si tehnicile sarutului. Si aceasta deoarece sarutul este unul dintre momentele esentiale ale preludiului actului sexual. Dar, atentie, adesea sarutul este nu numai un mod de marturisire a iubirii, dar si o poarta de patrundere in organism a unor infectii contagioase.
UNUL DIN ZECE. "Boala sarutului" sau a "logodnicilor", mononucleoza infectioasa in limbajul de specialitate, este o afectiune frecventa la adolescenti si tineri. Ea se transmite prin saliva si este o infectie benigna provocata de un virus din familia herpesului, numit virusul Epstein Barr. Perioada de incubatie a virusului este intre trei si sase saptamani. Boala sarutului se poate manifesta sub forma unor mici valuri epidemice. Diagnosticul este stabilit prin depistarea modificarilor formulei sangelui: cresterea limfocitelor.Studiile arata ca unul din zece adolescenti face aceasta boala. Ea debuteaza cu stare de oboseala legata de infectie, care poate disparea in cateva saptamani, uneori chiar luni. Mai rar, aceasta afectiune se poate confunda cu inceptutul unor afectiuni hematologice mai complicate. Din aceasta cauza, boala sarutului este sursa unor temeri majore.
SIMPTOME. Adolescentii si tinerii care au aceasta boala prezinta, pe fondul oboselii, dureri in gat, inflamarea ganglionilor la nivelul gatului, subsuori si inghinal, febra, frisoane, dureri de cap, respiratie dificila, puncte albe pe amigdale.
ANALIZA SANGELUI. Principala diferenta dintre o infectie virala si una bacteriana o constituie tusea si secretiile nazale abundente, care sunt mult mai evidente in cazul infectiilor virale. Febra apare brusc, este mare si dureaza mai multe zile in cazul infectiei bacteriale. In general este greu de facut diferenta si numai anumite analize medicale pot determina cauzele. Daca apare suspiciunea unei mononucleoze infectioase, se va recomanda o analiza a sangelui, precizeaza medicul Daniel Popescu.
ALTE BOLI
|
In timpul unui sarut profund are loc un transfer de saliva, care, potrivit studiilor, contine aproximativ 9 mg de apa, 0,7 mg de albumina, 1,7 mg substante grase, 0,4 mg saruri, 0,1 g substante organice. Specialistii avertizeaza ca sarutul profund este raspunzator si de alte boli mult mai grave. Medicul Daniel Popescu ne avertizeaza ca, "pe langa posibilitatea de a lua o gripa, prin sarut creste riscul herpesului, al hepatitei B. Cercetarile inca nu au adus dovezi clare in ceea ce priveste pericolul transmiterii HIV prin sarut".
|