x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolile copilariei - Imunitate prin vaccin

Bolile copilariei - Imunitate prin vaccin

de Georgeta Licsandru    |    22 Aug 2005   •   00:00
Bolile copilariei - Imunitate prin vaccin

Specialistii de la Consiliul de studii medicale din Danemarca au emis ipoteza potrivit careia vaccinurile polivalente, de genul ROR (vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), ar putea sa afecteze sistemul imunitar al copiilor.

Specialistii de la Consiliul de studii medicale din Danemarca au emis ipoteza potrivit careia vaccinurile polivalente, de genul ROR (vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), ar putea sa afecteze sistemul imunitar al copiilor si i-ar predispune pe acestia la alte boli de natura infectioasa (viroze respiratorii acute, pneumonii, diaree).

OPINIE. Conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", califica aceasta ipoteza drept o speculatie. Presupunerea danezilor este valabila doar daca vaccinul a fost efectuat pe un teren imunitar slabit sau concomitent cu administrarea unor medicamente. Inainte de efectuarea unui vaccin, insa, medicul trebuie sa verifice starea de sanatate a copilului si daca acesta este bolnav, vaccinarea trebuie amanata. Vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului se efectueaza la copii in jurul varstei de 15 luni. Vaccinul poate fi reluat intre 4 si 6 ani sau intre 10 si 12 ani. Vaccinul este o forma de imunizare activa, organismul fiind stimulat sa produca anticorpi. In primele zile dupa vaccinare pot aparea unele reactii neplacute la copil (febra, agitatie, lipsa poftei de mancare, diaree). Acestea sunt reactii normale si nu inseamna ca prin vaccinare micutul este aparat de o boala, dar predispus la alta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă